Politica Uniunii Europene pentru energie curată sub președinția Estoniei

Hans De Keulenaer, directorul Departamentului de Energie și Electricitate al ECI, discută despre viitorul energiei ecologice în Europa, pe măsură ce începe președinția estonă a Uniunii Europene.

Președinția malteză de șase luni al Consiliului UE s-a încheiat recent, lăsând fără răspuns întrebările observatorilor legate de politica energetică.

Celei mai mici țări a Uniunii, i-a fost atribuită o sarcină grea: să inițieze și să conducă discuțiile pentru pachetul legislativ ”Energie curată pentru toți europenii”, elementul central al Uniunii Energetice, lansată în noiembrie 2016. Guvernarea malteză a considerat problema eficienței energetice o prioritate și s-a ținut de cuvânt, intermediind un acord de ultim moment al miniștrilor energiei din UE, cu privire la abordarea generală a propunerilor pentru eficiența energetică și performanța energetică a clădirilor, obținând astfel apreciere pentru aptitudinile diplomatice.

Deși consensul cu privire la un subiect atât de controversat este o veste bună, abordarea neadecvată a instalării punctelor de încărcare pentru vehiculele electrice, reprezintă un motiv de îngrijorare. Propunerea Comisiei – modestă – de a dota clădiri nerezidențiale noi și renovate, cu un singur spațiu de parcare din zece pentru vehiculele electrice, ar fi însemnat peste 3 milioane de puncte de încărcare. Consiliul a redus acest procent cu 96%, după cum a subliniat Comisia.

Alianța Cuprului și Institutul European al Cuprului sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că discuțiile s-au axat în primul rând pe natura și numărul obiectivelor, privind eficiența energetică, în loc să se ia măsuri mai concrete și complexe, care să ofere un potențial mai mare de economisire după 2030. Credem cu fermitate că obiectivul în sine este mai puțin important, decât tipul cadrului guvernamental, care va fi pus în aplicare cu scopul motivării statelor membre, în realizarea economiilor prin eficientizare energetică.

Care sunt următorii pași?

Ne așteptăm ca discuțiile cu privire la toate elementele cheie ale pachetului legislativ ”Energie curată pentru toți europenii” să ia un impuls mai amplu în cadrul viitoarelor discuții sub președinția estonă. Salutăm angajamentul guvernului estonian de a “contribui în mod semnificativ la eforturile depuse de UE, în dezvoltarea piețelor energetice, care încurajează eficiența energetică și investițiile în producția energetică”, alături de intenția de a “continua lucrările asupra directivelor privind eficiența energetică”.

Credem cu fermitate că viitoarea electrificare a sectoarelor de încălzire și de transport, reprezintă o oportunitate pentru acest pachet legislativ. Abordarea actuală a electrificării este prea timidă și neordonată, mai ales atunci când se iau în considerare obiectivele europene de decarbonizare. Președinția estonă ar trebui să ia în considerare cele mai recente evoluții tehnologice și de piață în acest domeniu. În 2017, va fi instalată a 10.000.000-ea pompă de căldură și numărul de vehicule electrice pe drumurile din UE va ajunge la 1 milion.

În prezent, obligațiile privind economiile de energie par să se concentreze asupra măsurilor cele mai la îndemână. Extinderea obligațiilor de economisire a energiei la măsuri mai complexe – ca automatizarea clădirilor, gestionarea energiei, sistemele durabile de încălzire și răcire, sau soluții pentru transport cu vehicule electrice – ar ajuta la deblocarea unor sume substanțiale prin reducerea costurilor energiei, sprijinind un obiectiv mult mai ambițios. Această extindere ar fi facilitată prin stabilirea unei liste orientative a măsurilor tehnice, pre-aprobate -de eficientizare energetică, împreună cu metodologiile simplificate de economisirea energiei.

Pe tema clădirilor, recomandăm deblocarea potențialului vast de economisire a energiei cu automatizarea clădirilor, fie prin intermediul unor cerințe obligatorii privind sistemele tehnice de construcție, fie ca o alternativă pentru inspecții. În scopul asigurării accesului nediscriminatoriu la piață pentru cei mai vulnerabili consumatori, dorim realizarea infrastructurii de rețea pentru punctele de încărcare al vehiculelor electrice, în toate clădirile noi și clădirile în curs de renovare majoră.

În final, în ceea ce privește proiectarea pieței energiei electrice, este esențial să se desemneze în mod explicit autorități naționale de reglementare (ANR), precum și o unitate al Operatorilor de Sisteme de Distribuție din UE, ca să păstreze și să îmbunătățească eficiența energetică și calitatea energiei în rețele. Considerăm că piețele de capacități necesită o entitate de supraveghere, desemnată să asigure implementarea corespunzătoare a principiilor stabilite în regulament.

“Unitate prin echilibru” este sloganul președinției estone. Rămâne de văzut dacă Estonia va reuși să găsească un echilibru adecvat la propunerile privind pachetul legislativ ”Energie curată pentru toți europenii”, stabilind o cale bună pentru a lansa o “uniune energetică rezistentă, cu o politică de viitor al schimbărilor climatice”. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm îndeaproape cu președinția estonă și cu Parlamentul European, cu privire la aceste obiective importante.