Cererea de cupru și valoarea economică

Cererea de cupru și valoarea economică

Industria europeană al cuprului este formată din aproximativ 500 de companii, cu o cifră de afaceri estimată la aproximativ 45 miliarde €, și în jur de 50.000 de angajaţi.

Însă mult mai importantă este amploarea forței de muncă implicate în sectorul industrial și de servicii, bazată pe valoarea adăugată obținută din utilizarea produselor de cupru (de exemplu utilități energetice, electricieni, companii de automobile, producători de echipamente electronice, instalatori și tinichigii). Aceste sectoare subordonate angajează mai multe milioane de oameni și reprezintă o parte substanțială a bazei industriale europene.

În timp ce situația economică globală a rămas relativ slabă, în 2012 cererea mondială pentru cupru a fost la un nivel record de aproximativ 25,5 milioane tone, formată din 20,5 milioane de tone din producția de metal rafinat, plus 5 milioane tone de deșeuri provenite din topirea directă. Cererea din UE, afectată de starea generală grea din sectorul construcțiilor, a fost estimată la aproximativ 4 milioane de tone.

Utilizat pentru proprietățile sale superioare, cum ar fi cea mai bună conductivitate electrică și termică dintre metalele utilizate frecvent, precum și durabilitate și proprietăți antimicrobiene, cuprul este un material cheie pentru inovare într-o serie de sectoare, inclusiv cel al furnizării de energie regenerabilă, al eficientizării energetice, al clădirilor sustenabile, sistemelor de transport şi asistenţei medicale.

Cererea de cupru al UE (ECI 2012)

Fig. 3. Utilizarea de cupru rafinat în Europa (ECI, 2009)

Pentru a face față cererii de cupru tot mai mari al lumii moderne, -cerere dublată în ultimii 25 de ani-, a fost importantă exploatarea capacităţii cuprului de a fi 100% reciclabil, fără pierderea performanţelor. De-a lungul ultimilor zece ani, se estimează că 41% din cererea de cupru din UE a fost asigurată din recuperarea și reciclarea deşeurilor şi produselor ajunse la sfârşitul ciclului de viaţă (Glöser, Simon; Soulier, Marcel; Tercero Espinoza, Luis A. (2013)).

Vizitați secțiunea Aplicații pentru a afla mai multe despre beneficiile oferite de cupru și produsele din aliaje de cupru prin numeroasele utilizări.

Bursa de metale din Londra (London Metal Exchange)

Bursa de metale din Londra este centrul mondial pentru tranzacționarea și managementul riscului de preț al metalelor industriale. Mai mult de 80% din comerţul global pentru neferoase se desfășoară aici și prețurile stabilite pe platformele lor de tranzacționare sunt utilizate ca referință la nivel mondial

Mai multe

Producţia de cupru al Europei reprezintă 5,7% din producţia mondială

Producţia de cupru al minelor din Europa în 2011 a fost de 926.868 tone, reprezentând 5,7% din producţia mondială de cupru. Chile a fost cel mai mare producător de cupru în 2011 pe plan mondial, cu 32% din producția totală mondială. Al doilea a fost China (8%), urmată de Peru (8%), SUA (7%) și Australia (6%). China a fost cel mai mare producător de cupru rafinat în 2011, cu 27% din producția totală mondială. Al doilea a fost Chile (16%), urmată de Japonia (7%), Statele Unite ale Americii și Rusia (5% fiecare).

(Sursa: Statistica europeană pentru minerale, 2013)