Cupru beriliu

Cupru beriliu

Când este tratat termic şi prelucrat la rece, cuprul beriliu este cel mai tare (HV 100-420) şi mai solid (rezistența la tracțiune 410-1400 N/mm2) dintre toate aliajele cuprului.

Proprietățile lui mecanice sunt similare multor oțeluri aliate cu rezistență ridicată, dar, în comparație cu oțelurile, are o rezistență mai bună la coroziune (aproximativ echivalent cu cel al alpacăi), conductivitate electrică mai mare (16-65% IACS) și conductivitate termică mai mare (210W/moC). De asemenea nu produce scântei și este nemagnetic.

Aplicaţii

Cuprul beriliu a fost mult timp folosit pentru instrumente care nu produc scântei, în industria minieră, a gazelor și în cea petrochimică. Din cauza rezistenţei excelente la oboseală, cuprul beriliu este utilizat pe scară largă pentru arcuri, diafragme sensibile la presiune, burdufuri flexibile, conectori, contacte și relee, care sunt toate supuse unei încărcări ciclice.

Rezistența suprafeței la impact mecanic, soliditatea şi rezistenţa la coroziune a condus la utilizarea pe scară largă al cuprului beriliu pentru instrumente de foraj destinate industriei de petrol și gaze.

Miniaturizare

Dimensiunea mai mică a componentelor a devenit criteriul principal de proiectare pe piața electronicelor, telecomunicațiilor și calculatoarelor. Corporațiile caută constant modalități de a reduce dimensiunea și greutatea produselor lor, cum ar fi telefoanele mobile și computerele, fără sacrificarea performanțelor. Combinația unică de rezistență, conductivitate electrică și termică al cuprului beriliu, îl transformă în alegerea ideală pentru componente miniaturale în aplicațiile menţionate.

Forme

Principalele forme în care cuprul beriliu este produs sunt: foi, benzi, sârmă, tijă, ţeavă şi elemente forjate. Piese turnate sunt de asemenea disponibile.

Preţ

Cuprul beriliu este scump, deci trebuie utilizat numai în cazul în care combinația unică de proprietăți poate fi exploatată pe deplin. Chiar dacă inițial pare un material scump, în cele din urmă se dovedește a fi cea mai ieftină opțiune.

Sănătate şi siguranţă

Inhalarea beriliului într-o formă separată fină poate provoca o afecțiune pulmonară gravă la unele persoane. Prin urmare, trebuie luate măsuri de precauție la topire, turnare, prelucrare și sudare. Cu toate acestea, dat în folosinţă, cuprul beriliu este un material perfect, sigur de manipulat şi utilizat.