Alama

Alama

Alama este denumirea generică pentru o serie de aliaje cupru-zinc, cu combinații diferite de proprietăți, inclusiv soliditate, prelucrabilitate, ductilitate, rezistență la uzură, duritate, culoare, proprietate antimicrobiană, conductivitate electrică și termică, precum și rezistența la coroziune.
Alama stabileşte standardul prin care prelucrabilitatea altor materiale este judecată și este disponibilă într-o varietate foarte largă de forme şi dimensiuni pentru a asigura prelucrare minimă la dimensiuni finite. Alama nu devine fragilă la temperaturi scăzute, ca oţelul moale.
Alama are o conductivitate termică excelentă, ceea ce o transformă în prima alegere pentru schimbătoare de căldură şi radiatoare. Conductivitatea electrică variază de la 23-44% al cuprului pur.

Culorile alamei

Alamele au o gamă de culori atractive, variind de la roşu la galben, la auriu, la argintiu. Cu un adaos de 1% mangan, alama capătă o nuanţă ciocolatie, maro. Alpaca (argint nichel) are o culoare argintie strălucitoare. Alamele sunt ușor de modelat, și cu toate aceste culori disponibile, nu este de mirare că arhitecții și designerii folosesc alama pentru a îmbunătăți aspectul clădirilor noi și a celor renovate, atât în ​​interior cât și în exterior.

Alama şi igiena

Cuprul și alama joacă un rol important în lupta împotriva infecțiilor nozocomiale (dobândite în timpul spitalizării), precum MRSA şi Clostridium difficile. S-a demonstrat că aceşti agenţi patogeni, care se pot răspândi prin atingere, sunt distruse în câteva ore pe suprafeţe de cupru/alamă. Acest fenomen nu se petrece pe oțelul inoxidabil sau pe materiale plastice.

Reciclarea alamei

Industria alamei în întreaga lume este bine organizată și echipată pentru reciclarea produselor ajunse la sfârșitul vieții lor lungi și al deşeurilor care provin din producţie (şpanuri și resturi). Producţia de alamă din cupru nou și zinc ar fi nerentabilă și risipă de materii prime, deoarece articolele noi din alamă sunt produse din deșeuri reciclate, alama este declarată sustenabilă. În Marea Britanie, producătorii de alamă folosesc aproape 100% deşeuri de alamă.