Aliaje

Aliaje

Performanța cuprului este deosebită, făcând posibilă multiple aplicații industriale. Acest lucru se realizează prin aliere: se obţine un material solid din două sau mai multe metale diferite. Prin combinarea cuprului cu alte metale, se pot obține aliaje pentru orice aplicații.

The Copper Alloys Tree

Nici un alt metal nu are o gamă de culori comparabilă cu cel al cuprului și aliajelor sale. Roșul cuprului, auriul alamelor și bronzului aluminiu, ciocolatiul brun al bronzului mangan, patina verde și albul strălucitor al argintului nichel permit proiectanților să exploateze cuprul în moduri infinite.

Există mai mult de 400 aliaje ale cuprului, fiecare cu o combinație unică de proprietăți, ca să se potrivească mai multor aplicații, procese de fabricație și medii.
Cuprul pur are cea mai bună conductivitate electrică și termică dintre toate metalele comerciale. Cuprul poate fi aliat mai liber decât majoritatea metalelor și cu o gamă largă de elemente de aliere pentru a produce următoarele aliaje:

Alama este denumirea generică pentru o serie de aliaje cupru-zinc, cu combinații diferite de proprietăți, inclusiv soliditate, prelucrabilitate, ductilitate, rezistență la uzură, duritate, culoare, proprietate antimicrobiană, conductivitate electrică și termică, precum și rezistența la coroziune.

Aliajele de bronz sunt realizate din cupru și staniu și au fost primele care au fost dezvoltate în urmă cu aproximativ patru mii de ani. Ele au fost atât de importante, încât o perioadă din istoria omenirii este denumită Epoca Bronzului.

Denumirea de alamă roşie sau tombac (pentru armament) revine aliajelor cuprului cu staniu, zinc și plumb și au fost folosite timp de cel puțin 2000 de ani, datorită ușurinței de turnare, solidităţii bune și rezistenței la coroziune.

Aliajele de cupru-nichel au o rezistență excelentă la coroziune și au o proprietate anti-vegetativă în mediul marin. Adaosul de nichel la cupru îmbunătățește soliditatea și rezistența la coroziune, dar ductilitatea se menţine.

Aliajele argint nichel (alpaca) sunt fabricate din cupru, nichel și zinc și pot fi considerate alamă specială. Ele au mai degrabă un aspect argintat, decât culoarea tipică a alamei.

Cuprul beriliu este cel mai tare și cel mai solid dintre toate aliajele cuprului, când este tratat termic şi prelucrat la rece. Proprietățile lui mecanice sunt similare multor oțeluri aliate cu rezistență ridicată, dar, în comparație cu oțelurile, are o rezistență mai bună la coroziune.