Telecomunicaţii

Telecomunicaţii

Cuprul este cel mai utilizat material în sistemele de telecomunicații, datorită proprietăților sale conductive

Comunicaţii

Cuprul a fost mult timp materialul preferat pentru comunicații, bucurându-se de o utilizare în creștere constantă de-a lungul ultimilor 50 de ani.

În anii 1980, cuprul a beneficiat din revoluția fax. Foarte multe linii telefonice secundare s-au instalat pentru faxuri. În prezent, accesul la internet determină multe persoane să instaleze linii suplimentare, precum și creșterea normală a fondului de locuințe, de home-office-uri și în general prosperitatea în creștere, datorită căreia a crescut numărul liniilor telefonice în funcţiune.

În același timp, evoluțiile tehnologice au adus schimbări fundamentale în materie de transmitere de date, în special prin apariția comunicației prin satelit, comunicației fără fir și utilizarea fibrei optice.

Chiar dacă utilizarea cuprului a fost afectată, cuprul este departe de a deveni demodat. Dimpotrivă, cuprul este prezent într-o formă sau alta în cele mai multe dintre aceste tehnologii. În plus, el este parte integrantă a proceselor noi și incitante de transmisie, HDSL și ADSL (High Digital Subscriber Line și Asymmetrical Digital Subscriber Lines), tehnologii, care pot extinde capacitatea de transmitere al mesajului, al firelor lițate din cupru existente la capacitatea fibrei optice, fără cheltuielile sistemelor de comutare.

Tehnologia xDSL

Tehnologiile xDSL introduse recent, ca VDSL & SHDSL, accesabile prin intermediul tehnologiei multiplexare, permit perechilor de fire lițate existente să transporte volum mai mare de semnale, care să permită transmiterea de date de mare viteză.

O dezvoltare tehnologică semnificativă în acest domeniu este în segmentul DSP (Digital Signal Processing). Hardware special, atașat atât la utilizator cât şi la comutatorul de la capătul liniei, permite transmisia de date prin fire la o viteză mult mai mare decât cea a cablurilor standard de telefonie.

Un avantaj principal este faptul că liniile sunt deschise 24 ore pe zi. Un alt aspect este faptul că această tehnologie folosește diferite părți ale spectrului disponibil pentru a transporta voce și date, cu posibilitatea de a utiliza ambele simultan.

Pe lângă transmiterea de date tip internet, aplicațiile xDSL se extind pentru a include accesul LAN la distanță, conferințe video, diagnosticare medicală, învățământ la distanță și video la cerere.

Wireless, fibră optică, cabluri

Comunicațiile wireless, releele de informaţii prin satelit și creșterea utilizării de fibră optică sunt, de asemenea, evoluții recente în domeniul telecomunicațiilor. Contrar a ceea ce s-ar crede, ele nu înseamnă neapărat sfârșitul cuprului.

Cum sistemele analogice „tradiționale” de telefonie sunt modernizate la sisteme digitale, este nevoie de mai multă sârmă de cupru și produse din aliaje de cupru pentru telefoane și stații de bază, care permit comunicațiile fără fir. Chiar și în sistemele de fibră optică, cuprul este încă utilizat pe scară largă în dispozitivele de interfață.

Piața telecomunicațiilor evoluează rapid. Datorită noilor tehnologii care permit compresia, precum și extinderea spectrului de emisie, rețelele de cablu din cupru pot fi acum utilizate pentru radiodifuziune și servicii interactive de mare viteză, fără a fi constrânse în mod semnificativ de capacitatea lor. Companiile transmiterii de date și companiile de cablu, speră să fie în măsură să profite de lățimea de bandă disponibilă pe cablurile co-axiale de cupru existente, ca să profite de oportunitățile de afacere derivate internetului. Trecerea timpului va decide cum o să evolueze acest „concurs” între diferitele sisteme de operare.