Vi s-a întâmplat vreodată să vă găsiţi dintrodată în întuneric?

Vi s-a întâmplat vreodată să vă găsiţi dintrodată în întuneric?

Să fim sinceri: iluminatul de siguranţă nu reprezintă o prioritate la proiectarea instalaţiilor electrice ale locuinţei. Totuși, iluminatul de siguranţă -în general obligatoriu în clădirile publice-, oferă o serie de beneficii şi pentru locuinţe. În cazul unei pene de curent, nu o să rămâneţi în întuneric.

Iluminatul de siguranţă din clădiri

Iluminatul de siguranţă este în mod normal prezent în clădirile publice. Coridoarele, casa scărilor, uşile de acces, birourile, etc., sunt echipate cu corpuri de iluminat de siguranţă. Aceste lămpi sunt concepute astfel, să asigure persoanelor din clădire un nivel minim de lumină, în cazul unei pene de curent.Totodată, previne oamenii să cadă pe scări sau să se împiedice de obiecte în întuneric.

Iluminatul de siguranţă este utilizat în clădiri mai mari şi pentru a identifica ieșirile, casa scărilor, etc., ca utilizatorii obisnuiţi şi cei ocazionali să știe unde se află ieșirile. În majoritatea țărilor, instalarea iluminatului de siguranţă este necesară în clădirile mari de birouri, sau în zonele comune ale clădirilor rezidențiale. Această măsură asigură o clădire mai sigură, pentru utilizatori şi pentru vizitatori.

Iluminatul de siguranţă în locuinţă

După cunoştinţele noastre, nu este obligatorie instalarea iluminatului de urgență în locuinţe sau apartamente. Marcarea ieșirilor (adică ușei de intrare) reprezintă doar un beneficiu minor, -deoarece locuitorii știu deja unde se află ieşirea-, asigură doar puţină lumină, în cazul unei pene de curent. Totuşi, această puţină lumină este importantă, mai ales, dacă mergeţi pe scări, gătiţi în bucătărie, sau faceţi un duș în baie sau faceţi alte lucruri, care v-ar putea pune în pericol în cazul în care luminile se sting. Pentru persoanele în vârstă, ele nefiind în condiţie fizică perfectă, iluminatul de urgență poate face cu adevărat diferența între o experienţă incomodă (să se împiedice de ceva, sau să cadă şi să-şi fractureze piciorul, mâinile sau şoldul) sau una fără probleme.

Unde trebuie instalat iluminatul de siguranţă?

Iluminatul de siguranţă ar trebui instalat pe coridoare și în casa scărilor, dar şi în baie, bucătărie, beci, pod și garaj. Iluminat de siguranţă ar trebui instalat şi în imediata vecinătate al panoului de distribuție. În timpul unei pene de curent, primul loc, unde probabil că o să mergeţi, este panoul de distribuție, pentru a vedea dacă un întrerupător de circuit sau releul de protecţie au fost activate. Această lumină slabă, vă va ajuta la identificarea problemei, cu excepția cazului în care întreaga stradă zece în beznă.

Tipurile de iluminat de siguranţă

Forma cea mai simplă al iluminatului de siguranţă, este o singură sursă de lumină, care se aprinde doar în cazul unei căderi de tensiune. Acesta este cunoscut ca modul de nonmentenanţă. Pentru modul mentenanţă sunt instalate alte corpuri de iluminat de siguranţă: dispozitivul de iluminat este întotdeauna aprins, chiar dacă nu este nicio pană de curent. Mai multe corpuri de iluminat vă permit să alegeți pentru operarea lor în modul nonmentenanţă sau mentenanţă.

Modul mentenanţă este deosebit de util în locuinţe -nu pentru că avem o lumină aprinsă tot timpul-, ci pentru că putem să-l pornim când este necesar. Corpurile de iluminat de urgență moderne sunt de obicei echipate cu LED-uri economice. Prin setarea acestora la modul de mentenanţă, le putem folosi şi pentru iluminat de orientare seara sau noaptea. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul unui comutator simplu, un cronometru -sau printr-o ieșire la sistemul integrat al locuinţei (IHS).

În clădirile mari, iluminatul de siguranţă are adesea forma unei cutii ne-estetice destul de mari, agățate de tavan sau pe perete. Acest stil de prindere distruge într-adevăr aspectul locuinţei. Există însă instalaţii mai mici, încastrate, rotunde sau dreptunghiulare, care nu atrag atenția.

Bateria reîncărcabilă încorporată, are în mod normal o durată de funcţionare de trei ore, care vă oferă suficient timp pentru a lua lumânările din dulap și de a vă amenaja confortabil.