Vă încălziţi pe zone locuinţa?

Vă încălziţi pe zone locuinţa?

Un sistem de încălzire centrală tradițională este conectat de obicei la un singur termostat, care se află în camera de zi, și la unități de încălzire controlate termostatic din alte camere. Această abordare clasică are anumite dezavantaje, în comparație cu un sistem modern de încălzire pe zone: încălzirea pe zone are nu numai o influență pozitivă asupra ușurinței de utilizare și al confortului, dar şi asupra consumului de energie.

Încălzire centrală tradițională
Termostatul din camera de zi, vă permite să setați temperatura dorită în cameră. În cele mai multe cazuri, sunt setate temperatura de confort și o temperatură mai scăzută pentru timpul nopții. Setarea din urmă se utilizează când ieșiţi din casă, sau când mergeţi la culcare.

În celelalte camere, utilizatorul poate seta controlul termostatului pe încălzire individuală (poziția 1 la 5) pentru a obține temperatura dorită. Centrala nu porneşte înainte, ca termostatul din camera de zi să indice cerere de încălzire (temperatura camerei este mai mică decât temperatura dorită).

Atunci când nu există cerere de încălzire în camera de zi, celelalte camere nu vor fi încălzite. Cu alte cuvinte, dormitoarele şi biroul nu sunt încălzite, dacă este destul de cald în camera de zi. Astfel de fenomen se petrece şi când aprindem focul în șemineul din camera de zi, sau atunci, când camera este încălzită de razele soarelui, care intră pe ferestre. În cazul în care lucrați la domiciliu, într-un birou separat, va trebui să încălziţi camera de zi, ca să fie destul de cald în birou.

Optaţi pentru încălzirea pe zone

În cazul încălzirii pe zone, fiecare cameră are propriul circuit de apă caldă, controlată de o supapă electronică sau o pompă mică. Fiecare cameră este dotată cu propriul senzor de căldură şi niște butoane (eventual cu un panou de afișaj) pentru a crește sau a reduce temperatura camerei. Fiecare utilizator poate seta acum temperatura dorită pentru o singură cameră, independent de (sau lipsa de) cererea de încălzire în celelalte camere. Cei care lucrează la domiciliu, îşi pot încălzi biroul, fără să fie nevoie de încălzirea restului locuinţei. Astfel se economiseşte destul de mult la factura de energie.

Posibilităţi suplimentare

Conectarea sistemului de încălzire la sistemul IHS, nu numai că va deschide posibilități pentru controlul local, dar şi pentru controlul central. De exemplu, un panou de afișaj instalat în camera de zi, vă ajută să consultaţi temperatura curentă și cea dorită în cameră. Acest panou de afișaj central vă va permite şi creaşterea sau reducerea temperaturii din fiecare cameră de la distanță. Foarte comod, dacă doriţi să utilizaţi baia mai târziu. În acest caz, nu trebuie să intraţi în baie în prealabil, ca să porniţi încălzirea.

În plus, deţineţi controlul coordonării. Când ultima persoană iese din casă şi apasă butonul all-off (totul oprit), se sting luminile şi încălzirea va fi setată în mod automat în poziția cea mai joasă, de “absență”. Însă, dacă trebuie să vă întoarceţi acasă mai devreme, decât era planificat, puteți activa încălzirea în prealabil, în camera la alegere, de la distanță, cu ajutorul smartphone-ului sau tablet-ului, de oriunde vă aflaţi.

Grădiniţele şi camarele copiilor

Dormitoarele din grădiniţe şi camerele copiilor se utilizează diferit de dormitorul părinților. Ele sunt de multe ori utilizate nu numai pentru dormit, dar şi ca zone de locuit, unde copiii se pot juca sau învăţa. Datorită încălzirii pe zone, aceste camere pot fi încălzite atunci când sunt ocupate, fără să fie nevoie de încălzirea celorlalte camere.

La un sistem de încălzire tradițional, cu unități individuale termostatice, trebuie să parcurgeţi toată casa, ca să setaţi manual temperatura din fiecare unitate încălzită -în poziția de confort sau de noapte (în special dacă aveţi copii mici). La un sistem de încălzire pe zone şi conectat la IHS, nu mai este nevoie de aşa ceva. Acest sistem vă permite reducerea temperaturii din dormitorul copiilor cu ajutorul smartphone-ului şi stând pe canapea confortabil, în fața televizorului. În orice caz, încălzirea pe zone este valoroasă, pentru că veţi utiliza energie doar atunci, când este necesar.