V-aţi gândit vreaodată la cablurile difuzorului?

V-aţi gândit vreaodată la cablurile difuzorului?

La instalarea sistemelor electrice de iluminat şi prize, din locuinţă, întrerupătoarele, corpurile de iluminat și prizele sunt principalele elemente componente, la care ne gândim. Totuşi, o instalație electrică modernă este formată şi din alte rețele, precum cea pentru LAN, televizor și telefon. Cablurile difuzoarelor sunt adesea trecute cu vederea, cu toate consecințele aferente. Să analizăm, care sunt aspectele de care trebuie să ţinem cont:

Uitate

Dacă nu au fost deja instalate cablurile difuzoarelor, ne pot cauza probleme, când ne mutăm în locuinţă. Este evident, să dorim să ascultăm muzică și programe radio, iar instalate ulterior, firele difuzoarelor se vor afla pe podea de-a lungul peretelui. Cablurile vizibile în locuinţă nu arată prea frumos, mai ales într-o locuinţă nouă sau recent renovată. Dacă punem boxele pe peretele opus amplificatorului, uneori firele sunt ascunse sub covor. Covorul este apoi vizibil și tangibil inegal pe alocuri, crescând riscul de împiedicare sau cădere.

Difuzoare active şi pasive

De multe ori, sunt instalate difuzoare pasive în locuinţă. Ele sunt conectate la ieșirile de difuzor ale unui amplificator, prin intermediul unui cablu dublu flexibil (două conductoare izolate) și, de obicei, au un rating de impedanță de 4 sau 8 ohmi. Amplificatorul separat trimite semnalele audio electrice prin fir la difuzoare.

În alte cazuri, se utilizează boxe active, care sunt echipate cu un amplificator încorporat. Boxele active trebuie conectate la o sursă de energie, care este de obicei o priză din apropierea difuzorului. Ele sunt uneori echipate cu Bluetooth sau cu o stație de andocare, astfel încât să poată fi acționate direct de pe un dispozitiv, de exemplu de pe un smartphone. În alte cazuri sunt prevăzute cu o ieşire line-in, pentru conectarea unui CD player sau al unui tuner.

Modele diferite

În plus, față de difuzoarele individuale, care pot fi puse pe podea, pe un dulap, pe suport propriu sau montate pe perete, există şi multe tipuri de difuzoare înglobate. Ele pot fi înglobate fie în perete (inclusiv pereți poroși) sau în tavan. Principalul avantaj al modelelor înglobate este că, economisesc spațiu: nu vă stau în drum, iar cablajul este întotdeauna invizibil. Sunt disponibile şi difuzoare exterioare, pentru utilizare pe o terasă sau în grădină. Trebuie însă, să vă asiguraţi că nu deranjaţi vecinii cu muzica preferată.

Amplasarea

Sunetele de înaltă frecvență sunt singurele, care sunt direcţional perceptibile pentru urechea umană. Acesta este motivul pentru care, locul exact al unui subwoofer pentru frecvențe joase este mai puțin important. Alte difuzoare trebuie să fie îndreptate, în direcția locului în care ne propunem, să ascultăm muzică. Avantajul difuzoarelor montate pe pereţi este că, ele pot fi, de obicei, îndreptate în direcția de ascultare, prin intermediul unui stativ. La înglobarea boxelor în perete, trebuie luat în considerare mobilierul, deja de la faza de proiectare a camerei. De exemplu, plasarea unui dulap înalt în fața unui difuzor, nu este o idee foarte bună.

Difuzoarele din plafon evită această problemă. Aceste difuzoare emit sunetul în jos, ceea ce reduce totuși aria de acoperire, împiedicând un experiment audio de înaltă calitate. Difuzoarele înglobate în perete și modelele stative acoperă o suprafață mai mare.

Cablaj şi conexiuni

Fiecare difuzor pasiv este conectat la ieșirea amplificatorului prin două fire de cupru. Conform standardului, fiecare ieşire este dotată cu un terminal roșu și unul negru în spatele amplificatorului. Aceste culori vor fi prezente şi pe conectorii difuzoarelor. Pe piață sunt disponibile cabluri speciale pentru difuzoare, ca să asigure conectarea corectă a firelor: negru la negru și roșu la roșu. Aceste cabluri flexibile au două conductoare izolate separate, unul negru și celălalt roșu.

Diametrul cablului și, mai precis al conductorului, este de asemenea important. De multe ori, sunt utilizate cabluri mult prea subțiri, ceea ce duce la pierderea semnalului și la calitatea mai slabă a sunetului. Recomandarea standard este utilizarea cablurilor, cu o suprafață conductoare de 2,5 mm² (pentru maxim 50 m lungime).

Conectori cu contacte de aur sunt folosite numai în anumite sisteme audio high-end, în scopul de a maximiza transferul semnalului. Cu toate acestea, producătorii nu sunt de acord asupra faptului, că aceasta ar produce de fapt o diferență audibilă ascultătorului. Pentru aplicații casnice standard și pentru majoritatea oamenilor care nu au auz ultra-sensibil, contactele standard mult mai ieftine sunt suficiente.

Alte întrebări

Este întotdeauna necesară calitatea stereo? În încăperile cu un loc fix desemnat pentru a asculta muzică, calitatea stereo este într-adevăr importantă. Dar în încăperi ca bucătăria, unde oamenii sunt mereu în mișcare, nu există niciun punct fix pentru ascultarea muzicii, iar în acest caz, are mai mult sens o conexiune mono mai puțin complexă.

Dacă doriți să vă bucuraţi de sunetul surround, când vă uitaţi la filme, veţi avea nevoie de mai multe difuzoare. Veţi mai avea nevoie de un subwoofer, de boxe frontale, şi de două difuzoare laterale, şi de conexiuni pentru alte două difuzoare în spatele locului de ascultare.