V-aţi ales deja sistemul de iluminat pentru grădină?

V-aţi ales deja sistemul de iluminat pentru grădină?

În ultimii ani, grădina a devenit o prelungire a locuinţei. Este o plăcere să ne bucurăm de grădină într-o zi caldă sau seara, sau să avem vedere la grădina iluminată în nopțile reci de iarnă și să creștem confortul camerei de zi. Totuşi, ce fel de corpuri de iluminat vor genera efectul dorit? Să facem o plimbare printre mai multe posibilități.

Tipuri de corpuri de ilumat

În general, distingem patru tipuri: corpuri de iluminat de perete, de podea, cele instalate pe coloane și cele fixate în pământ. Dacă avem şi streașină, putem opta şi pentru iluminare de tavan.

Corpurile de iluminat de perete sunt accesibile în multe forme și modele. Unele asigură iluminat direct, care pot avea şi efect orbitor. O altă posibilitate reprezintă corpurile de iluminat îndreptate în sus sau în jos. Sunt accesibile şi combinații ale acestora. Corpurile de iluminat de perete sunt utilizate în general pe terase și cu lumina îndreptată spre faţadă.

Corpurile de iluminat de podea sunt instalate pe poteci, pe pământ, sau pe gazon. Luminile sunt îndreptate mereu în sus, ceea ce este ideal pentru iluminarea plantelor şi arborilor de jos în sus. În cazul potecilor, luaţi în considerare efectul potențial de orbire. Acest efect poate fi limitat prin utilizarea sticlei mate.

Corpurile de iluminat instalate pe coloane sunt foarte populare. Sunt utilizate de obicei pentru poteci şi terase de grădină. Ele sunt instalate la aproximativ 30-70 cm deasupra solului, prin urmare iluminează şi zona adiacentă coloanei, ușurând parcurgerea drumului în întuneric.

Dispozitivele care se pot fi fixa în pământ, pot fi amplasate oriunde în solul grădinii. Sunt echipate cu un cablu și dispozitivul este alimentat cu ajutorul unei prize.

Siguranţa şi lămpile

Toate dispozitivele de iluminat de exterior, trebuie să fie rezistente la apă. În cazul în care sunt alimentate cu 230 V, acestea trebuie să fie conectate la împământare. Totuşi, este mai recomandată instalarea unor corpuri de iluminat, care funcționează la tensiune joasă (12 V). Cablajul trebuie să fie îngropat suficient de adânc, în așa fel încât să nu fie deteriorat de uneltele de grădină. Adâncimea corectă depinde de regulile din țara în care locuiți. Instalatorul vă va furniza informațiile corespunzătoare.

În trecut, se utilizau lămpi incandescente și lămpi halogen, ca surse de lumină. În prezent, este luat în considerare consumul de energie și dispozitivele exterioare sunt de obicei echipate cu becuri, cu consum redus sau LED-uri economice. În general, intesitatea luminii becurilor cu consum redus de energie nu poate fi reglată, în timp ce LED-urile pot avea dimmere. Reglarea iluminatului vă ajută să economisiți energie și să ajustaţi atmosfera iluminatului din grădină, la nevoile dvs. exacte.

Materiale

Corpurile de iluminat exterioare, sunt disponibile în diferite materiale și combinații de materiale. Cuprul, aluminiul, lemnul și zamacul sunt utilizate frecvent. O astfel de varietate vă permite să alegeţi un accesoriu adecvat pentru orice mediu.

Dispozitive solare

Sunt disponibile şi lămpi fixabile în pământ, care pot fi echipate cu un panou solar mic. Principalul beneficiu al acestor lămpi este că ele nu au nevoie de niciun cablu. Totuşi, există o serie de dezavantaje. Senzorii solari sunt foarte mici și pot alimenta doar un LED mic, limitând cantitatea de lumină generată. În zilele mai întunecate, sistemul nu poate stoca suficientă energie, reducând timpul funcţionării pe timp de noapte. Frunzele şi zăpada pot acoperi celulele solare și seara, dispozitivul nu va putea lumina.

Pentru mai multe informații cu privire la iluminatul exterior, puteți citi articole despre iluminatul grădinilor şi teraselor -respectiv despre iluminatul automatizat al grădinilor.