V-aţi ales deja pompa de căldură?

V-aţi ales deja pompa de căldură?

Într-o locuinţă bine izolată, puteţi utiliza o pompă de căldură eficientă energetic pentru încălzire, precum și pentru producerea acm. În unele cazuri, același dispozitiv poate fi utilizat şi pentru răcirea locuinţei în timpul verii. Există o serie de opțiuni disponibile, care pot fi luate în considerare, cele mai importante fiind: tipul sursei de energie (aerul sau apa), soluţiile de transfer de energie fiind de tip aer/apă sau apă/apă. Acest articol vă va ajuta să luaţi o decizie.

Pompe de căldură

Funcționarea unei pompe de căldură poate fi comparată cu cea a unui frigider sau a unui congelator. Într-un frigider, căldura este extrasă din interiorul aparatului, reducând astfel temperatura interioară. Cu toate acestea, căldura extrasă încă trebuie să treacă pe undeva: pe partea din spate a frigiderului se află o grilă de metal cu conducte mici, care eliberează căldura în aerul înconjurător. Pe lângă păstrarea la rece a legumelor, fructelor şi a altor alimente, frigiderul încălzeşte parțial spațiul din jurul ei. O pompă de căldură face exact acelaşi lucru. Extrage căldura dintr-o sursă (aer, apă sau sol) și această căldură extrasă este apoi utilizată pentru a încălzi locuinţa.

Diferite tipuri

Putem distinge diferite tipuri de pompe de căldură în funcție de sursă și sistemul utilizat pentru a distribui căldură.

 1. Aerul exterior, ca sursă de căldură
  • Pompa de căldură aer/aer: Căldura este extrasă din aerul exterior și se transformă în aer cald cu un schimbător de căldură. Acest aer încălzit este apoi distribuit în toată locuinţa, prin intermediul unui sistem de distribuţie forţată a aerului (ventilator și un sistem de conducte).
  • Pompa de căldură aer/apă: Aerul din exterior este folosit ca o sursă şi aici, dar căldura extrasă este transferată la un circuit de apă, care poate fi folosit pentru încălzire prin pardoseală, radiatoare și apă caldă menajeră.

Costul instalării pompei de căldură cu sursă de aer, este mai mic decât al altor sisteme, dar are un dezavantaj: dacă aerul exterior devine prea rece, eficiența sistemului scade. Sistemele cu aer sunt utilizate în principal în zonele cu climă temperată și nu sunt recomandate pentru regiunile cu ierni lungi, reci.

 1. Solul, ca sursă de căldură

În acest caz, căldura este extrasă din pământ și transformată în apă fierbinte. Aceasta se numește pompă de căldură sol/apă. Temperatura solului rămâne mult mai constantă pe tot parcursul anului, deci eficiența acestui sistem este mai mare, chiar şi în timpul iernilor reci. Putem distinge două tipuri de sisteme: schimbător de căldură de sol orizontal și vertical.

 • Schimbător de căldură de sol orizontal: Conducte PE flexibile sunt instalate la o adâncime specificată (de ex. 1,5 m) sub nivelul solului în grădină. Această buclă închisă transferă apoi căldura la pompa de căldură. Suprafața necesară este mult mai mare decât cea a spațiului de încălzit, deci acest sistem nu este potrivit pentru o grădină mică din oraș.
 • Schimbător de căldură de sol vertical: Una sau mai multe puţuri sunt forate în pământ. In fiecare puţ se introduce o conductă PE descendentă și una ascendentă, care formează împreună o buclă închisă. Amestecul lichid din conductele PE, extrag căldura din sol și o transferă la pompa de căldură.

Un astfel de sistem poate fi implementat într-un teren cu o suprafață limitată, dar, evident, trebuie forate puţurile.

Având în vedere că apa rece de retur poate reduce temperatura solului, eficiența acestui sistem ar putea scade spre sfârșitul sezonului de încălzire. Dacă temperatura solului scade prea mult, terenul este declarat descărcat. Un echilibru adecvat trebuie obţinut între extragerea căldurii din sol în timpul iernii și reîncălzirea naturală a solului în timpul verii. Aceasta din urmă poate fi realizată și prin inversarea funcției pompei de căldură în timpul verii: locuinţa este răcită și excesul de căldură este transferată către sol.

 1. Apa, ca sursă de căldură
  • Un curs de apă sau chiar mai bine, apa subterană poate fi utilizată ca sursă de căldură. Se forează două puţuri în pământ, la o distanță rezonabilă unul de altul. Spre deosebire de sistemul sol/apă vertical, acesta este un sistem deschis.

Apa subterană este pompată de la primul puţ la pompa de căldură. Căldura este transferată la un schimbător de căldură, iar apa rece retur este apoi pompată la al doilea puț. Dacă se dorește, acest sistem poate fi inversat în timpul verii, apa subterană rece din al doilea puț fiind utilizată pentru răcirea locuinţei. Excesul de căldură este apoi stocat în primul puţ.

La alegerea pompei de căldură, cereţi sfatul instalatorului dvs.

Ilustraţia simplă a pompei de căldură aer/apă.
Ilustraţia simplă a pompei de căldură aer/apă.