A trăi independent cu PAS (sistem personal de alarmă)

A trăi independent cu PAS (sistem personal de alarmă)

Persoanele în vârstă, care trăiesc singur în casa sau apartamentul lor, se întreb uneori, ce s-ar întâmpla, dacă ar avea brusc nevoie de ajutor din exterior. Dacă se îmbolnăvesc sau cad, izbucneşte un incendiu în bucătărie sau dacă uită care pastilă trebuie luată după micul dejun, cea verde sau cea roșie, toate sunt întrebări frecvente la vârstnici… Dacă trăim singur, crește teama că nimeni nu va putea să ne ajute. Un simplu sistem personal de alarmă (Personal Alarm System=PAS), poate ajuta la ameliorarea acestor griji.

Sistemul personal de alarmă (PAS)

Elementul de bază al sistemului PAS este o cutie simplă, care conține un microfon sensibil și un difuzor. Acesta poate fi alimentat printr-o priză standard. O linie telefonică analogică poate fi utilizată pentru comunicare, dar şi o conexiune IP sau GPRS va funcţiona.

Dispozitivul este de obicei echipat cu un buton roșu. Când acest buton este apăsat, se stabileşte o conexiune de voce cu un centru de urgență. Centrul poate fi şi la câțiva kilometri de casa unde alarma este activată. Operatorul poate vedea imediat pe un ecran în centrul de urgență, cine a declanșat alarma. El sau ea poate folosi apoi conexiunea de voce pentru a determina problema.

După ce a vorbit cu persoana, operatorul poate apela familia, o asistentă, medicul sau serviciul de urgență. Operatorul are o listă cu numele persoanelor care pot fi sunate, pentru un apelant specific. În cele mai multe cazuri, el sau ea va avea acces şi la informații medicale, care pot fi utilizate pentru a ajuta persoana care are nevoie de asistență.

Extinderi

Butonul roșu de pe cutia sistemului PAS, nu va fi suficient, dacă persoana a căzut sau nu se poate ridica din pat din cauza unei boli. În acest caz, un buton suplimentar de alarmă, sub forma unei brățări sau unui colier, asigură ca persoana să fie întotdeauna în măsură să apase alarma. De obicei, acestea sunt rezistente la apă, deci pot fi purtate şi sub duș sau în baie.

Sistemul PAS are şi un număr de intrări, care permit conectarea unor dispozitive suplimentare. Un exemplu ar fi un şnur instalat în baie: se trage şnurul și alarma este activată. Ieșirile pentru detectorul de fum, detectorul de CO sau alarma antiefracţie pot fi conectate la sistemul PAS.

Legătura cu sistemul IHS

Dacă locuinţa este echipată cu un sistem integrat (IHS), acesta poate fi conectat la sistemul PAS. Astfel se poate deconecta televizorul și radioul în timpul unei alarme, în scopul de a optimiza performanța conexiunii de voce. În plus, puteți aprinde luminile în locații strategice și, dacă este necesar, încălzirea poate fi reglată la o temperatură confortabilă. În caz de necesitate, iluminatul exterior poate fi setat să pâlpâie, pentru a atrage atenţia echipei de intervenţie, care soseşte la locul faptei. Totul poate fi resetat, odată ce alarma a fost oprită.

Prietenii şi familia

Sistemul PAS poate ajuta şi cercul de cunoștințe ale persoanei în vârstă. Prietenii, familia şi asistenta nu trebuie să se întrebe continuu, dacă totul este ok cu bunica sau cu bunicul. Liniştea sufletească prevalează asupra anxietăţii constante.

În următorul articol, vom prezenta controlul accesului. Când este activat sistemul PAS, echipa de urgenţă trebuie să aibă acces rapid și ușor în locuinţă.