Sunt structurate cablurile din locuinţa dvs.?

Sunt structurate cablurile din locuinţa dvs.?

Cele mai multe locuinţe au mai multe rețele de cabluri. Reţeaua LAN este una, dar mai există cablaj pentru televizoare, telefoane, boxe, etc. Aceste rețele diferite pot fi instalate cu cabluri standard, care sunt prescrise pentru fiecare rețea separată. Totuşi, această abordare are dezavantaje distincte. Odată ce un astfel de cablaj este instalat, funcția fiecărei conexiuni în perete este determinată. Nu lasă însă loc pentru flexibilitate. Totuşi, aceste reţele pot fi instalate diferit, prin utilizarea unei rețele multimedia, un patch panel și câteva componente active.

Topologie stelară

Multe rețele pot sau chiar trebuie să fie structurate cu topologie stelară. Aceasta înseamnând, că un cablu pornește dintr-un punct central și se întinde până la fiecare priză a rețelei respective. La punctul central, se instalează un component activ, asigurând conectarea tuturor prizelor într-un singur sistem.

În cazul cablajului de date, pentru rețele LAN, cabluri CAT5 sau CAT6 duc la fiecare priză de perete RJ45. Toate aceste cabluri se reunesc la conectori într-un patch panel, unde este instalat componentul activ (un modem de cablu cu un router). Conectorii, și prin urmare, prizele de perete RJ45, sunt legate de router prin cabluri patch scurte.

Posibilitate la şi mai multă flexibilitate

Cablajul multimedia poate crește mult flexibilitatea întregi instalații, prin utilizarea unui cablu ecranat cu mai multe perechi torsadate. Adesea, una dintre aceste perechi torsadate este ecranată separat și poate fi utilizată pentru transportul semnalelor de televiziune și video. Fiecare cablu multimedia duce la prize de perete omnimedia.

Pe de altă parte, cablul este atașat la conectori într-un patch panel format din diferite componente active, ca routerul, splitterul TV, centrala telefonică, distribuitorul și amplificatorul pentru sisteme audio și radio, etc.

Prin instalarea acestor conectori într-un panou, utilizatorii pot alege oricând, ce funcție (internet, telefon, TV, satelit, muzică, etc.) doresc să lege la anumite prize. Cu alte cuvinte, azi o anumită legătură poate fi utilizată pentru TV, iar mâine pentru telefon.

În acest fel, utilizatorul este liber să aleagă acum și să modifice ulterior; reţeaua va trimite semnale la destinaţia dorită. Această flexibilitate este comodă, atunci când doriți să mutaţi televizorul sau când aveți nevoie brusc de conexiune telefon sau internet într-o anumită cameră.

Alte avantaje

Prin conectarea anumitor dispozitive la rețeaua de cablu, sarcina pe rețeaua fără fir (WiFi) poate fi redusă. În plus, rețeaua de cablu este mai sigură, mai rapidă şi mai stabilă, decât o rețea fără fir. Rețeaua de cablu este cea mai bună alegere pentru anumite sisteme. Unele dispozitive, care aparțin în mod normal unei reţele, pot fi conectate între ele. De exemplu, puteţi să vă uitaţi la fotografiile de vacanță de pe tabletă, cu ajutorul computerulului sau televizorului.

Baza

Cablajul face parte din structura de bază a unei locuinţe, la fel ca și cărămizile, podelele, ferestrele şi uşile. Măsura inteligentă este de a investi în flexibilitate pentru dispozitivele dvs. de internet, telefonie şi multimedia, în timpul construcției sau renovării unei locuinţe.