Sunt prizele dvs. flexibile?

Sunt prizele dvs. flexibile?

Prizele electrice merită întodeauna o atenţie deosebită. De obicei, nu sunt destule prize într-o cameră și devine iritant când trebuie conectat un prelungitor cu mai multe conexiuni. În alte cazuri, există prea multe prize de perete și acestea nu sunt utilizate. În cazul unei lămpi de podea, trebuie să vă aplecaţi pentru a opera un dimmer?

Cele mai multe corpuri de iluminat mobile, sunt echipate cu un comutator individual, astfel încât trebuie să treceţi prin intreaga cameră ca să aprindeţi sau stingeţi lumina în mod manual. Cu toate acestea, există și alte posibilități, care cresc considerabil confortul dumneavoastră.

Prize dotate cu întrerupător şi dimmer

La proiectarea sistelor de iluminat şi prize, este înțelept instalarea unor prize dotate cu întrerupător şi dimmer. Prin conectarea corpurilor de iluminat la acestea, le puteți opera cu un comutator montat pe perete.

Nu se recomandă conectarea a două dimmere în serie, pentru a opera o singură sursă de lumină, astfel încât să se evite conectarea unei lămpi cu un dimmer încorporat, sau al unul cablu de alimentare, la o priză echipată cu dimmer. Dacă un corp de iluminat conţine un dimmer încorporat şi prizele dvs. sunt echipate cu dimmer, va trebui îndepărtat dimmerul corpului de iluminat. În cazul în care priza dvs. este echipată cu un dimmer înglobat în perete, acesta poate fi utilizat la alimentarea lămpilor de podea. Trebuie notat faptul că prizele echipate cu întrerupător şi cu dimmer, fiind înglobate în perete -au un statut de priză fixă, ceea ce poate fi un dezavantaj în cazul în care doriţi să mutaţi lampa de podea la un alt loc.

O soluţie mai bună şi mai confortabilă

Locuinţele dotate cu un sistem integrat de automatizare – Integrated Home System (HIS)- fac posibilă o dinamică deosebită în ceea ce priveşte poziţionarea lămpilor, prizelor, sau elementelor de interconectare, datorită elementelor de automatizare operabile prin telecomandă (teleruptor=întrerupător acţionat prin telecomandă) şi datorită sistemului integrat al dimmerelor prevăzute cu telecomandă. Prin programare, componentele de iluminat mobile, pot fi integrate în sisteme zonale echipate cu întrerupătoare. O încăpere devine o unitate independentă.

Flexibilitate din ce în ce mai mare

Putem să mergem mai departe cu mărirea flexibilătii în utilizarea prizelor electrice. În loc să utilizăm un set de cabluri de 2×2.5 + 2.5 la un circuit, putem instala un circuit multicablu cu integrarea unui sistem de 3 cabluri (3×2.5 + 2.5) sau chiar 4 cabluri (4×2.5 + 2.5). Această metodă este utilă numai în cazul în care sistemul nostru va cuprinde întrerupătoare şi dimmere integrate în module de interconectare, făcând parte dintr-un sistem IHS.

Avantajul acestei metode este, că veţi putea schimba oricând o priză tradiţională (activă permanent) cu o priză cu întrerupător sau dimmer. Dacă redecoraţi încăperea şi mutaţi corpurile de iluminat, ele vor rămâne funcţionale prin întrerupătoare sau dimmere. Va fi nevoie numai de setarea unor conexiuni, în tabloul de automatizare.

Cum să prevenim capcanele?

Prizele prevăzute cu dimmer vor fi etichetate. Nu se recomandă conectarea unui aspirator la o priză prevăzută cu dimmer. Acest lucru poate fi prevenit prin dotarea prizei respective cu o placă frontală cu altă culoare.

În cazul utilizării sistemelor multicablu, se vor utiliza prize înglobate adânc în perete (60 mm). Acest lucru ne garantează spaţiul suficient, pentru conectarea celor 3 cabluri sau al unui cablu adiţional.