Ştiţi câtă energie consumaţi?

Ştiţi câtă energie consumaţi?

Energia devine din ce în ce mai scumpă, dar nu aveţi idee câtă energie electrică și gaze naturale utilizați de fapt zilnic? Sau câtă apă consumaţi? În cele mai multe țări, consumatorii plătesc un avans lunar pentru consumul de energie. Odată pe an, ei primesc declarația finală, care le informează despre consumul anual total de energie. Acest lucru le permite să compare valorile, cu consumul lor din ultimii ani. Totuşi, această evaluare anuală este de ajuns să-i motiveze să ia măsuri, pentru utilizarea mai eficientă a energiei?

Factura pe energie

De obicei, declarația anuală ne poate cauza câteva nopți nedormite, ne facem griji, pentru că factura pe energie a crescut în loc să scadă. Putem chiar să convocăm o reuniune de familie ca să vorbim despre utilizarea mai eficientă a energiei. Pentru următoarele două săptămâni, toată familia va urmări obiceiurile celuilalt de utilizare al energiei. Însă obiceiurile bine înrădăcinate mor greu și încet intenţia de a reduce consumul de energie va fi uitată…, până la următoarea declarație anuală. Pentru mulţi dintre noi, această declaraţie anuală se iveşte prea rar, ca să ne motiveze la schimbări majore pe termen lung în comportament. Este nevoie de mai mult, pentru a schimba cu adevărat obiceiurile noastre.

Feedback direct

Acum câţiva ani, Sarah Derby (Universitatea Oxford) a publicat un studiu, care analizează eficiența feedback-ului direct și indirect, asupra controlului consumului de energie. În funcție de situație, ea a constatat, că feedback-ul indirect a dus la economii de energie de 0-10%, în timp ce un feedback direct, a dus la economii de energie de 5-15%. În America de Nord, sistemul “pay-as-you-go” (plăteşti cât trebuie), arătând legătura clară dintre consum și plată, a dus la economii de10-20%.

Cum putem obţine deci, feedback direct?

În primul rând, există contoare de energie independente, care se conectează la o priză electrică obișnuită între sursa de alimentare și aparat. Aceste dispozitive de măsurare indică consumul de energie al aparatului și arată consumul mediu zilnic, săptămânal sau chiar lunar, în unele cazuri. Este un început bun, în special pentru a determina dacă un frigider vechi sau alte aparate trebuie înlocuite cu un model nou de clasa energetică A +++. Păcat pentru dispozitivul de măsurare, care îşi va pierde în curând utilitatea, când procurăm noul frigider.

Un alt dezavantaj al dispozitivelor individuale de măsurare este, că ele sunt răspândite în toată casa și afișajul (sau feedback-ul) nu este întotdeauna ușor accesibil. Citirea afişajului la nivelul prizei, chiar deasupra podelei, poate solicita de multe ori un efort fizic neplăcut. Devine şi mai greu citirea afişajului, când priza se află în spatele unui aparat.

Integrarea tehnologiei moderne

În prezent, cele mai multe sisteme integrate (IHS) oferă diferite moduri de a urmări consumul de energie. Adesea, aceste date sunt citite de pe un ecran tactil, la o locație centrală în locuinţă. Aceste ecrane pot controla şi sistemul IHS, dar vă pot arăta şi persoana, care se află la ușa din față. Ele vă informează nu numai despre consumul curent de energie, dar și despre consumul de energie din săptămâna trecută, din ultima lună, sau chiar din ultimul an. În cele mai multe cazuri, vă permite şi monitorizarea nivelului de producție de energie ale panourilor solare fotovoltaice, pe care le deţineţi.

Mai mulţi producători asigură utilizatorului, vizualizarea consumului de energie în valoare monetară, mai degrabă decât în kWh sau m³, un număr destul de misterios, pentru majoritatea oamenilor. În acest fel, consumatorii pot vedea imediat cât costă utilizarea anumitor dispozitive, în diferite momente ale zilei (rate multiple), sau cât pot economisi, cu scăderea temperaturii la încălzire chiar și cu un singur grad.

Dacă nu doriți un ecran tactil atașat la perete, smartphone-ul, tableta sau computerul vă poate ţine informat prin feedback direct, despre consumul de energie al locuinţei oricând, oriunde.