Preferaţi instalaţiile electrice tradiţionale sau cele contemporane?

Preferaţi instalaţiile electrice tradiţionale sau cele contemporane?

Beneficiem de mult timp de avantajele instalațiilor electrocasnice tradiționale. Diverse dispozitive, care ne fac viața mai ușoară, alături de iluminatul electric, sunt considerate în general elementare. Totuși, instalația electrică tradițională, cu diverse prize, întrerupătoare și corpuri de iluminat, este pe cale de dispariţie. Ultimele două decenii au adus multe tehnologii noi pentru instalații electrice, care îşi fac loc în casele noastre, cu scopul de a face față limitărilor instalațiilor tradiționale.

Istorie

Energia electrică de uz casnic, nu a fost mereu atât de accesibilă. Nu cu mult timp în urmă, se utilizau lumânări pentru iluminat, și femeile storceau rufele spălate prin învârtirea manuală a unei roţi. Din punct de vedere istoric, energia electrică este o tehnologie relativ tânără.

Majoritatea oamenilor beneficiază de avantajele energiei electrice în casele lor, doar din prima jumătate a secolului XX. În spaţiile interioare se afla doar o singură sursă de lumină și un întrerupător cu o priză. Numărul acestora a crescut împreună cu creşterea numărului aparatelor electronice, mai ales în bucătărie. În plus, noile tehnologii, ca dimmerele, întrerupătoarele cu cronometru și senzorii de mișcare, s-au răspândit pa scară largă.

Cu toate acestea, structura de bază a instalaţiilor electrice a rămas la fel, iar din acest lucru au rezultat dezavantaje importante. Flexibilitatea şi substituibilitatea este chiar inexistentă. Nu există nicio comunicare între instalația tradițională electrică și alte subsisteme din interiorul locuinţei (de ex. încălzirea, comunicația uşilor, sistemele de alarmă, instalaţiile audio sau de aer condiționat). Există modalități mai bune de a utiliza electricitatea.

Integrare şi felxibilitate

Tehnologiile mai noi ridică instalațiile electrice la standarde mai înalte. Datorită posibilităților de integrare, ele permit mai multor subsisteme din locuinţă să comunice între ele. Astfel, sunt accesibile numeroase posibilități de creștere al nivelului de confort al locuitorilor, oferind mai multă ușurință în utilizare, posibilităţi mai bune de comunicare, siguranță mai mare și consum redus de energie.

Datorită flexibilității acestor sisteme, este -de obicei- ușoară modificarea lor. Funcțiile butoanelor şi întrerupătoarelor pot fi modificate prin software. Instalaţia poate fi setată în așa fel, să răspundă în orice moment nevoilor în schimbare a rezidenților. Pentru a vă da o idee despre numeroasele posibilități, vizitaţi pagina – Checklist—Design Guide for Integrated Home Systems.

Maşina noastră sau locuinţa noastră – care este diferenţa?

Nu putem trăi în mașină, şi nici nu ne putem duce din punctul A în punctul B cu locuinţa noastră. Şansele sunt mari, să avem mai multă tehnologie integrată în mașina noatră, decât în locuinţă. Pentru doar câteva exemple, să luăm doar ștergătoarele de parbriz, care pornesc automat când începe să plouă, sau farurile, care pornesc automat, când se întunecă. Nu în ultimul rând, să luăm lumina deasupra capului, care se aprinde când oprim motorul și apoi se stinge când ieșim din mașină și o încuiem. Dacă avem o mașină mai nouă, este aproape sigur că avem un calculator de bord, care ne permite să accesăm tot felul de informații (de ex. consumul curent și mediu, sau kilometri de parcurs până la cea mai apropiată staţie de benzină). Probabil că nu ne-am mai descurca fără tempomat, geamuri electrice, uşi automate, GPS, sistem audio, controlul climei și diverse alte elemente de confort. Toate sunt disponibile pe scară largă, pentru că ele ne fac viața mult mai ușoară în interiorul maşinii.

Totuşi, modul nostru de gândire este mult mai conservator, când este vorba de locuinţa noastră. Câteva prize şi corpuri de iluminat ne ajung. Am lăsat deja să intre în locuinţa noastră televiziunea digitală, nu am avut de ales, pentru că în curând niciun post de televiziune nu va mai difuza în mod analog. Utilizăm smartphone-urile și multiplele lor aplicații minunate în fiecare zi. Cu toate acestea, utilizarea telecomenzii sau a unei aplicații pentru a aprinde -stând pe canapea- luminile din cameră, este prea mult pentru noi.

Care este diferența dintre locuinţă şi maşină? A venit timpul să modernizaţi instalația electrică a locuinţei, aducând-o la un nivel mai contemporan. Consultaţi-vă instalatorul.