Obloane şi jaluzele automatizate pentru a economisi energie

Obloane şi jaluzele automatizate pentru a economisi energie

Jaluzelele şi obloanele cresc nu numai confortul și siguranța, ele vă pot ajuta şi să economisiți energie, dacă le automatizaţi. Vă explicăm cum este posibil acest lucru.

Dezavantajele operării manuale

Utilizarea obloanelor şi jaluzelelelor are multe avantaje. Cu toate acestea, există unele dezavantaje atunci când sunt acționate manual. De exemplu, utilizatorii trebuie să parcurgă toată casa de mai multe ori pe zi – mai ales dimineaţa şi seara – pentru a deschide sau închide obloanele. Ele nu pot fi închise sau deschise, atunci când nu este nimeni acasă. Când soarele începe să strălucească în timpul unei zile de vară, când vă aflați deja la locul de muncă, casa începe să absoarbă o cantitate mare de căldură solară. Ca urmare, mai multe camere se vor supraîncălzi și va trebui să porniţi aerul condiționat, când ajungeţi acasă.

Instalaţii cu automatizare individuală

Majoritatea producătorilor de obloane și jaluzele oferă un sistem cu automatizare individuală. Jaluzelele și obloanele pot fi controlate individual, sau ca un grup, cu ajutorul unor butoane de serviciu aşezate în perete sau cu telecomenzi. Este o idee excelentă instalarea unor senzori de lumină și de vânt pentru a controla obloanele. Dacă soarele arde mai tare, obloanele se vor închide, când se întunecă, sau când vântul bate mai tare. In general, jaluzelele sunt operate în funcție de oră și de lumină.

În timpul iernii, multe sisteme individuale automatizate continuă să funcționeze la fel, ca în timpul verii. Când vremea este însorită, anumite obloanele şi jaluzelele sunt trase. Acesta este un dezavantaj. Când soarele strălucește în timpul iernii, căldura solară poate ajuta la menținerea temperaturii în interiorul casei. Prin închiderea obloanelor și jaluzelelor, vă privaţi de toată această căldură gratuită.

Operare inteligentă

Un sistem integrat de automatizare al locuinţei (IHS) permite controlul inteligent al obloanelor şi jaluzelelor. În timpul verii, vă asigură obloane și jaluzele închise în cazul excesului de lumină şi căldură solară. Instalaţia se activează automat, atunci când nu sunteţi acasă. Dacă vă aflați acasă, numai jaluzelele sunt coborâte. Puteți alege şi închiderea obloanelor în anumite camere, atunci când soarele este puternic și creșterea de temperatură este prea mare.

În timpul iernii, sistemul funcţionează diferit. Jaluzelele şi obloanele sunt încă activate automat, dar în timpul zilei va fi luată în considerare şi temperatura din interiorul casei. Când temperatura din interior este mai scăzută, decât temperatura necesară, obloanele nu vor fi închise, dacă soarele străluceşte. Acest lucru permite căldurii soarelui să ajute la încălzirea casei. Astfel putem economisi pe facturile la încălzire.

Dacă se dorește, sistemul poate fi programat astfel să ia în considerare prezența sau absența dumneavoastră, precum și ora şi zilele săptămânii. Automatizarea poate fi ajustată astfel, să asigure executarea unui scenariu corespunzător în timpul săptămânii și altul la sfârșit de săptămână. Indiferent de automatizare, utilizatorul deţine controlul. El poate anula executarea unui scenariu automatizat în orice moment.