Instalaţi un ventilator în radiatorul dvs.

Instalaţi un ventilator în radiatorul dvs.

Este bine cunoscut faptul că, încălzirea prin pardoseală este o modalitate eficientă de a crea o temperatură de confort în locuinţă. Din păcate, încălzirea prin pardoseală reacționează lent. La schimbarea anotimpurilor sau în timpul unei seri de vară mai reci, nu este recomandabilă pornirea încălzirii prin pardoseală, pentru a obţine rapid temperatura de confort. Din acest motiv, de obicei sunt instalate și utilizate separat radiatoare suplimentare, pentru a crește temperatura camerei, fără să fie nevoie de pornirea sistemului de încălzire prin pardoseală cu o reacţie mai lentă. O evoluție mai recentă este, utilizarea ventilatoarelor electrice, plasate în interiorul radiatorului, pentru a accelera distribuția de căldură în cameră, prin care se economiseşte şi energie.

Convecţia

Un radiator tradițional funcționează conform principiului convecției. Apa fierbinte trece prin radiator, încălzind aerul rece din jurul radiatorului. Aerul încălzit se ridică în cameră, circulând aerul cald din întreaga cameră și trimiţând aerul rece rămas, la partea de jos al radiatorului, ca să fie încălzit. Acest proces natural este relativ lent, în special în cazul sistemelor de încălzire, care utilizează temperaturi reduse ale apei.

Un ventilator în radiatorul dvs.

Pentru a accelera procesul de încălzire, radiatoarele cu apă de temperatură redusă pot fi echipate cu ventilatoare. Puteți stimula procesul de încălzire prin intermediul modulului de serviciu, pe radiator. Este nevoie doar de o priză suplimentară de perete, pentru a alimenta ventilatoarele. Sistemul vine cu un senzor, care se află deja în radiator, pentru măsurarea temperaturii apei calde, precum și a temperaturii camerei.

Un astfel de sistem cu ventilatoare, reduce foarte mult riscul de supraîncălzire a camerei. În cazul în care temperatura camerei crește brusc – de ex. din cauza razelor solare- sistemul de ventilatoare va reacționa în consecință, prin dispersarea de mai puțină căldură în încăpere.

Economisirea de energie electrică şi investiţia

Astfel de sisteme necesită o investiție mai mare, decât cea pentru radiatoarele tradiționale. Acest lucru este însă compensat de controlul îmbunătățit al temperaturii și un interval de timp mai scurt pentru încălzirea încăperii, crescând eficiența radiatorului cu până la 30%. Soluţia produce imediat economii considerabile de energie și concomitent, o factură mai mică la energie. În plus, emisiile de CO2 sunt reduse, în beneficiul nostru, al tuturor. Astfel de sisteme de ventilație au o durată de viață estimată de 30 de ani, în timp ce investiția se amortizează mai repede.

Ce putem face cu radiatoarele deja existente?

În plus, față de sistemele încorporate menționate mai sus, pot fi utilizate unități individuale la radiatoarele existente. Acestea sunt instalate pe partea de sus al radiatorului și au propriul lor panou de control.