Iluminat de orientare în locuinţe

Iluminat de orientare în locuinţe

Mulți evită să aprindă lumina noaptea, când se trezesc și ies la toaletă, sau merg până la bucătărie. Acest obicei este periculos. Poate, că vă orientaţi uşor în casă, dar un obstacol mic, neobservat, pe podea poate avea efecte dezastruoase. Instalarea luminilor de orientare în holuri și pe scări crește siguranța pentru copii, persoane în vârstă și pentru dvs.

Tipuri

În trecut, se utilizau accesorii cu lămpi de halogen mici. Acum însă, putem alege dintr-o gamă largă de sisteme de iluminat directe și indirecte, cu LED-uri mult mai eficiente. Există accesorii înglobate în perete, sau altele, care sunt instalate pe perete. În plus, există şi benzi LED, pentru a crea o linie lungă de lumină. După cum fără îndoială știți, LED-urile combină consumul redus de energie, cu o durată de viață lungă.

Amplasarea

Este evident, care sunt zonele cele mai potrivite pentru iluminatul de orientare: coridoarele, holurile și scările. Uneori, instalarea unei lumini de orientare este recomandată şi în dormitor, ca o veioză, sub pat, ca să puteți vedea papucii când vă ridicaţi.

Pe holuri, luminile de orientare sunt cel mai bine amplasate la 20-30 cm deasupra podelei, la 1-2 m distanţă între ele. Există şi corpuri de iluminat, care pot fi integrate în podea. Dezavantajul acestora este, că lumina vă poate orbi temporar când vă îndreptaţi privirea în jos. Acest efect de orbire trebuie luat în considerare şi în cazul scărilor. Nu există nicio regulă standard, dar amplasaţi corpurile astfel, ca să nu priviţi direct în lumini atunci când vă deplasaţi în hol spre scări. În cazul scărilor, poziţionarea luminilor de orientare este mai bine să fie pe partea deschisă a scărilor, sau puteți folosi corpuri de iluminat indirecte sau benzi cu LED-uri.

Punere în funcţiune

Nu stricaţi efectul iluminatului de orientare – şi astfel utilitatea lor – bazându-vă pe un întrerupător pentru a aprinde sau stinge iluminatul de orientare. Luminile de orientare ar trebui să fie activate ori de câte ori este întuneric în hol sau pe scări. Este mai bine să le conectaţi la un senzor de lumină. În acest caz, de fiecare dată când nivelul luminii scade sub un anumit prag, luminile o să vă călăuzească în siguranță spre destinaţie.

Iluminatul poate fi conectat la un ceas cronometru, dar această metodă are dezavantaje inerente. În timpul iernii, întunericul durează mai mult decât în timpul verii. Din acest motiv, este recomandată utilizarea unui ceas cronometru, setat pe anotimpuri. Aceasta va ajusta automat pornirea/oprirea în fiecare zi.

În zilele mai întunecate, iarna, un senzor de lumină va răspunde corect, când se întunecă, în timp ce un ceas cu cronometru obișnuit nu.

Pentru scări, există o soluție alternativă. Conectați un senzor de mişcare sub prima și ultima treaptă. Când urcaţi scările, luminile de orientare se vor aprinde imediat, şi se vor stinge automat după o perioadă predefinită. Utilizare ușoară şi sigură.