Dispozitivele electronice scumpe din locuinţa dvs. sunt protejate împotriva supratensiunilor?

Dispozitivele electronice scumpe din locuinţa dvs. sunt protejate împotriva supratensiunilor?

Când o vacă moare subit pe câmp în timpul unei furtuni, aceasta nu se datorează faptului că a fost lovită de fulger. Lovitura de fulger (chiar şi la câteva km distanță) provoacă diferență prea mare de potențial (adică: tensiune) pe măsură ce trece între picioarele din față și din spate al animalului.

Fără o protecție adecvată, un fulger indirect poate avea un efect similar asupra dispozitivelor electronice scumpe din locuinţe. Soluția constă în instalarea unei protecții adecvate la supratensiune. Acesta o să prevină distrugerea prematură a echipamentelor electronice sensibile, sau scurtarea duratei lor de viață.

Diferenţa dintre lovitura de fulger şi protecţia la supratensiune

Casele de locuit europene sunt rareori protejate împotriva loviturilor directe de fulger. Case, care se află pe locuri cu risc ridicat (de ex. pe vârf de munte sau deal), sunt în general echipate cu protecție externă la trăsnet (conductori de cupru și cabluri înpământate). În aceste cazuri, protecția interioară împotriva loviturilor de fulger este necesară încă de la începutul procesului de instalare electrică.

Protecția la supratensiune previne deteriorarea instalațiilor electrice de loviturile indirecte de fulger, precum și cele care provin din alte surse, cum ar fi motoarele. Tensiunile maxime sunt slăbite la un nivel acceptabil pentru majoritatea aparatelor electronice. La instalarea protecției interne la trăsnet, aceasta trebuie să fie urmată de protecție adecvată la supratensiune, pentru a reduce tensiunea de vârf rămasă în protecția la trăsnet.

Fulgere indirecte şi consecinţele acestora

Anumite dispozitive electronice sensibile, se pot deteriora din cauza loviturilor indirecte de fulger din apropiere (chiar şi de la 1 km de casă). Veți observa fără îndoială că dispozitivul este stricat, dar fără să știţi cauza. Cu toate acestea, este frecvent, ca aparatul să nu se strice imediat. Ridicarea bruscă a tensiunii va afecta aparatele electronice suficient, ca să reducă durata de viață a componentelor. Prin urmare, dispozitivele nu vor funcţiona la fel de mult timp, cum era de așteptat.

Cu ce vă ajută asigurarea?

Loviturile directe de fulger provoacă în general avarii severe locuinţelor. În cele mai multe cazuri, face parte din asigurarea de locuinţe, iar prejudiciul va fi rambursat. Este ușor de dovedit că prejudiciul a fost cauzat de o lovitură directă de fulger.

Cu toate acestea, avariile sunt mult mai dificil, -în cele mai multe cazuri, chiar imposibil-, de legat cu loviturile de fulger indirecte. Trebuie să luaţi în considerare investiția în protecția la supratensiune, ca o poliță de asigurare plătită o singură dată. În multe cazuri, investind în protecția la supratensiune, reduceţi prima de asigurare pentru casă.

Ce trebuie protejat şi cum?

Toate cablurile care intră în locuinţă au nevoie de protecție. În termeni concreți, aceasta cuprinde cablurile de rețea de 230 V, cablul coaxial și/sau cablul de telefon pentru televiziune, satelit și internet. Producătorii au dezvoltat produse specifice pentru fiecare dintre aceste subsisteme. Protecția la supratensiune se instalează la sursa de întrare a circuitelor, de obicei în tablou. Este cunoscut sub numele de protecție medie și constă în mare parte din module care pot fi conectate la o șină DIN. Un semnal verde sau roșu arată, dacă protecția este operațională sau trebuie înlocuită.

Cele mai multe dispozitive sunt conectate atât la rețeaua de alimentare, cât și la sistemul coaxial sau de telefon. Prin urmare, nu are niciun sens protejarea doar a unuia dintre subsisteme. Protejarea cablurilor de 230V va salva televiziunea, dar va fi supratensiune în partea coaxială, dacă această parte nu este protejată.

Protecţie individuală?

În cazul protecției medii, tensiunea de vârf rămasă se poate ridica încă la 275V. Pentru anumite dispozitive cu componente electronice sensibile (de ex. televizoare, echipamente audio, calculatoare) acest nivel este încă ridicat. În aceste cazuri, puteți instala o protecție suplimentară individuală “fină”, mai ales sub forma unei prize multiple, care este conectată la priza de perete. Priza multiplă va alimenta dispozitivul care are nevoie de protecție. Pentru aparatele care au nevoie de mai multe conexiuni (de ex. 230V, telefon, cablu coaxial, rețea LAN), există dispozitive de protecție precise, la care pot fi conectate diverse cabluri.