Cum vă organizaţi pentru bătrâneţe?

Cum vă organizaţi pentru bătrâneţe?

Numărul persoanelor vârstnice (cu peste 65 de ani) este în creștere în toată lumea. Acest fenomen se datorează, pe de o parte îmbunătățirii asistenței medicale și unei mai bune calităţi a vieții, ceea ce permite oamenilor să trăiască mai mult. Pe de altă parte, există şi un aspect demografic: baby boom-ul de după al doilea război mondial. Anumite funcții electrice din interiorul casei pot ajuta populaţia, ca la îmbătrânire să trăiască pe cont propriu, pentru o perioadă mai lungă de timp. Mai jos sunt prezentate câteva exemple și o trimitere la un articol mai amplu.

Jaluzele, obloane şi perdele

Cu trecerea anilor, mulți își pierd din puterea fizică, ceea ce îngreunează deschiderea și închiderea manuală a obloanelor și/sau jaluzelelor. Probabil că nu vor să ceară vecinului zilnic de două ori, să deschidă obloanele dimineața și să le închidă seara. Obloanele controlate electric cu controale locale și grupate (deschiderea sau închiderea tuturor obloanelor, fără nevoia de a parcurge toată casa) oferă o soluție. Jaluzelele automatizate vă ajută să păstraţi temperatura interioară şi creează un mediu mai plăcut.

Persoanele care au dificultăţi de mers și trebuie să utilizeze un cadru de mers, pot beneficia de jaluzelele, obloanele sau perdelele controlate electric. Acestea din urmă, vor reduce foarte mult riscul unei căderi. Pentru anumite persoane, aceasta poate însemna diferența dintre a rămâne acasă pentru o perioadă cât mai îndelungată, sau nevoia de a se muta într-un centru de îngrijire pentru bătrâni. Chiar dacă nu aveți nevoie în prezent de aceste instalaţii, investiţia ar putea crește cu siguranță confortul dvs.

Interfoane video
Interfonul video conectat la dispozitive exterioare şi interioare, ca un ecran de televizor și/sau un smartphone, vă permite să vedeţi cine se află la ușă, fără să deschideţi uşa. Vă puteți simți în siguranță, în special atunci, când soneria sună după lăsarea întunericului. Avantajul suplimentar este, că puteți lăsa să intre oricine din familie, un vecin, medicul, asistenta sau fizicoterapeutul, fără să fie nevoie să mergeţi la ușă singur. Acest lucru este deosebit de important atunci, când sunteţi bolnav și aveţi nevoie de asitenţă din afara casei. Mai există, siguranţa de a nu da cheile locuinţei cuiva.

Conexiune de calitate la internet
Din ce în ce mai mulţi vârstnici depind de internet. Din această cauză tot mai multe tehnologii de îngrijire îşi croiesc drum în locuinţele noastre. Programarea la medic sau la asistenţă medicală, alegerea unui meniu cu livrare la domiciliu, sau chatul și apelul video cu nepoții devine obişnuit. Este recomandabil să existe şi o conexiune LAN multiplă în spatele televizorului; nu numai pentru televiziunea digitală, dar şi pentru legătura directă cu centrul de îngrijire, la nevoie.

Funcţiile sistemului integrat în locuinţă (IHS)
Puteți utiliza multe funcții utile, dacă locuinţa dvs. este echipată cu un sistem IHS. Astfel de sisteme pot avea butoane all-on sau all-off (totul pornit, totul oprit), și chiar butoane noapte-bună, zi-noapte, sau de panică. Puteți utiliza un buton şi pentru a aprinde lumina, ca să ajungeţi în siguranță la toaletă noaptea, sau un buton pentru a închide cuptorul, dacă vă aflați în afara bucătăriei pentru mai mult timp, când gătiți.

Un articol mai amplu despre funcţiile IHS, destinate persoanelor în vârstă, este disponibil aici.