Ce tip de detector de fum vă doriţi?

Ce tip de detector de fum vă doriţi?

Incendiile din locuinţe şi din jurul lor, provoacă aproximativ 5.000 de decese în fiecare an în UE. Numărul de răniți este de cel puțin zece ori mai mare. Aproximativ 80% din totalul incendiilor izbucnesc în interiorul locuinţelor. Acestea sunt motive convingătoare pentru a lua în serios, ce tip de detector de fum va asigura siguranța dumneavoastră și a locuinţei.

Evacuarea

Cel mai important lucru de făcut în cazul unui incendiu, este să ieşiţi din imobil cât mai repede posibil. O evacuare rapidă reduce numărul de victime. Fumul, mai ales în primele etape ale unui incendiu, este deosebit de periculos. Inhalarea fumului este cauza directă și indirectă a celor mai multe decese, la izbucnirea unor incendii fatale. Detectoarele de fum sunt un mijloc esențial de semnalare, pentru cei din interiorul unui imobil, indiferent dacă ei dorm sau nu.

Detectoare de fum ieftine

Detectoarele de fum individuale, pe care le puteți cumpăra în magazinele de bricolaj, funcţionează de obicei cu o baterie de 9V, care durează în general câţiva ani. Detectorul emite semnale sonore atunci, când bateria începe să se descarce. Dispozitivul va continua emiterea semnalului în mod regulat și la intervale mari, (deoarece nu sunteţi întotdeauna acasă), până când bateria este complet descărcată. Chiar dacă se întâmplă noaptea, trebuie să vă sculaţi din pat și să schimbaţi bateria. În cazul în care aveţi o baterie de schimb. Dacă nu se procedează astfel -de prea multe ori din cauza uitării-, bateria descărcată este scoasă din detector, dar nu este niciodată înlocuită cu una nouă. Astfel, cade victimă siguranţa noastră.

Detectoare 230V

La construcţii noi și proiecte mari de renovare, este mai bine să utilizăm detectoare cu o sursă de alimentare 230V. Acestea conțin o baterie de rezervă, şi astfel detectorul va funcționa în continuare, chiar dacă va fi pană de curent. Sistemele de cabluri şi circuitele de alimentare ale detectoarelor, vor fi proiectate în funcţie de configuraţia încăperilor din imobil. Un astfel de detector vă scapă de necesitatea, de a înlocui bateria în mijlocul nopții.

Detectoare tip RF
Acest tip de detector este echipat cu un transmițător și un receptor. Când un detector intră în modul de alarmă, va trimite un semnal la alte detectoare, care vor genera, la rândul lor o alarmă. Marele avantaj este, că fiecare persoană în orice cameră a locunţei este anunţată imediat. Nu știţi unde a izbucnit focul, dar nici nu este nevoie, deoarece principala preocupare este evacuarea. Aceste detectoare sunt disponibile atât cu baterie cât și în versiune 230V.

Contact de ieşire

Există şi detectoare, care pot fi echipate cu un contact suplimentar de ieșire. Acest contact se va închide, dacă detectorul este în modul de alarmă. Lucru foarte util, atunci când nu sunteţi acasă. Contactul poate fi legat la un modul, care trimite un mesaj pe telefonul dvs. mobil. În acest fel, puteți reveni acasă cât mai repede posibil. Contactul poate fi legat şi la un modul de intrare, către sistemul integrat în locuinţă, care, la rândul lui, va asigura că toate dispozitivele neesențiale (mașină de spălat, mașină de spălat vase, centrala termică, etc.) sunt dezactivate și căile de iluminat sunt activate, în mod automat. Aceasta din urmă, poate ajuta la evacuarea rapidă a persoanelor (deoarece fumul îngreunează vizibilitatea) și la o evacuare în condiții de siguranță. Astfel de contacte, necesită un cablu suplimentar la tabloul de distribuție.

Ce se întâmplă în bucătărie şi în baie?

În baie se formează vapori și abur în mod regulat. Un fenomen similar se petrece şi în bucătărie, unde gătitul poate produce fum și aburi vizibili. Detectoarele tradiționale vor fi acţionate de acestea, ceea ce nu este plăcut, când cina trebuie încă preparată. Aceste încăperi vor fi echipate cu detectoare speciale, rezistente la condiţiile din aceste încăperi. Funcţionarea lor asigură atât măsurarea temperaturii cât şi detectarea fumului. Înregistrarea simultană al celor doi parametrii acţionează alarma.

Combinaţii

Combinaţiile diverselor tipuri de detectoare, sunt disponibile de asemenea în magazinele de electronice.