Aveţi destule prize în locuinţă?

Aveţi destule prize în locuinţă?

V-aţi gândit vreodată la numărul de prize pe care doriți să le instalaţi în locuinţa nouă sau la următoarea renovare? Nu este deloc o problemă minoră. Instalaţia electrică vă va cauza momente neplăcute de fiecare dată, când veți avea nevoie de o priză suplimentară. Ca să fie şi mai rău, această situație va dura mult timp.

Necesitatea prizelor

Nu putem trăi fără prize. În prezent locuinţele abundă de dispozitive care necesită o priză, fapt pentru care, este esențială stabilirea numărului optim de prize încă din faza de proiectare. Este importantă şi găsirea locului adecvat acestor prize.

Dacă nu avem destule prize, sau dacă acestea se află în locul greșit, putem apela oricând la prelungitoare. Totuși, acest lucru are dezavantajele sale, primul fiind diminuarea aspectului estetic al interiorului locuinţei. Cablurile aşezate pe podea crează un disconfort în locuinţă. Uneori, prelungitoarele sunt ascunse sub un covor, crescând riscul, ca cineva să se împiedice, o situație neplăcută pentru vârstnici. În plus, acoperirea unui prelungitor împiedică răcirea necesară, ceea ce duce la riscul de supraîncălzire, în cazul supraîncărcării (sau dacă sunt conectate prea multe dispozitive).

Faceţi o diagramă

 • Pe planul locuinţei, indicaţi locurile unde va fi nevoie de prize pentru dispozitivele electrice: aparate de bucătărie, televizoare, echipamente audio, recordere digitale, media playere, calculatoare, imprimante, hard disk-uri de rețea, uscătoare de păr, mașini de spălat, uscătoare de rufe, corpuri de iluminat portabile, aspiratoare și așa mai departe.
 • Pentru fiecare dintre aceste locații, estimaţi câte dispozitive vor fi utilizate și mai adăugaţi una sau două prize la acest număr.
 • Instalați cel puțin o priză dublă în colțurile fiecărei camere.
 • Vă sunt necesare prize duble între ferestrele pereţilor mai lungi, care au două sau mai multe ferestre.
 • Instalați o priză pentru aspirator la aceeași înălțime ca și comutatorul de lângă uși (vizavi de partea cu balama). În cazul în care partea balamalei unei uși se situează adiacent la o secțiune mai lungă de perete, trebuie să instalați tot o priză dublă pe această parte.
 • Prize suplimentare pot fi instalate la fiecare doi-trei metri pe secţiuni de perete mai lungi.
 • Atunci când decideţi unde instalaţi prize, nu uitaţi de mobilier,deoarece o priză blocată în spatele unui dulap, nu vă ajută cu nimic.
 • Pe lângă prizele de alimentare standard de 230V, instalaţi câteva prize USB în locuri ușor accesibile. Le puteți folosi pentru a încărca dispozitivele fără fir (telefoane mobile, tablete, playere MP3, etc.) fără un încărcător, tot ce aveţi nevoie este un cablu USB.

Şi înălţimea?

Evident, fiecare priză nu trebuie instalată la aceeași înălțime. Iată câteva sfaturi:

 • În bucătărie, instalaţi prizele de-a lungul blatului, aproximativ la 10-15 cm deasupra suprafeței de lucru și departe de partea expusă la umezeală (chiuvetă şi robinet).
 • Instalați o priză sub comutatoarele de lângă uși (pe partea opusă balamalei).
 • Pentru un birou cu un calculator, imprimantă, etc. este o idee bună să instalaţi un canal de cabluri puţin peste suprafața biroului. Astfel, prizele sunt la îndemână și vă permit extinderea numărului de prize în canalul de cabluri.
 • În alte locuri, prizele sunt de obicei amplasate la o înălțime de 15-20 cm deasupra suprafeței podelei finisate. Cu toate acestea, dacă doriți ca locuinţa să fie adaptabilă la nevoile în schimbare, ar trebui să le puneți la 40-50 cm deasupra podelei. Persoanele în vârstă vor aprecia acest lucru, pentru că nu trebuie să se aplece prea mult.
 • Pentru aparatele de bucătărie, înălțimea și amplasarea va depinde de aspectul bucătăriei. Instalatorul bucătăriei vă poate sfătui cu privire la înălțimea și amplasarea prizelor.

Utilizați o listă de verificare

Majoritatea producătorilor de prize şi de întrerupătoare, oferă o listă de verificare pe site-ul lor. Verificaţi această listă, ca să nu uitați nimic. Puteți consulta această listă de verificare și/sau descărca o altă listă independentă.