Acoperişul casei este parţial în umbră?

Acoperişul casei este parţial în umbră?

Vă întrebaţi dacă merită să instalaţi panouri solare fotovoltaice (PV) pe acoperiş, deoarece acoperișul este parțial în umbră? Aveţi motive bune să vă îndoiţi, dar problema poate fi rezolvată.

Instalaţii tradiţionale PV

La o instalație tradițională, multiple panouri fotovoltaice sunt conectate în serie într-un așa-numit șir. O instalaţie poate conține mai multe astfel de șiruri, în funcție de puterea totală. Cabluri speciale conectează fiecare șir la un invertor central, care transformă tensiunea DC generată, în tensiune 230V AC, care poate fi utilizată apoi în casă.

Umbră parţială

Frunze, copaci, stâlpi, coşuri de fum şi acoperişuri învecinate mai mari, toate pot umbri temporar și parțial panourile fotovoltaice. Un panou umbrit nu va performa la fel, și ca urmare, întregul șir va pierde performanță. Randamentul total de energie va scădea în mod semnificativ, prelungind astfel durata de recuperare a investiției.

Micro-invertoare

Micro-invertoarele oferă o soluție. Fiecare panou PV poate fi conectat cu propriul micro-invertor atașat la partea din spate a panoului. Tensiunea de ieșire al unui micro-invertor este de 230V AC. Diferitele panouri fotovoltaice sunt acum conectate între ele în paralel. Un avantaj major al acestei tehnologii este, că un panou aflat în umbră nu afectează performanța celorlalte panouri, care nu sunt umbrite, crescând randamentului total de energie a instalaţiei.

În plus, nu mai trebuie instalat un invertor central în garaj sau în pod. O interfață mică permite monitorizarea, de pe un calculator sau de pe un smartphone. În acest fel, utilizatorul știe imediat, care panou nu produce energie, din cauza frunzelor, umbrei sau prafului depus pe el.