Sisteme de conducte

Sisteme de conducte

Cuprul este materialul ideal pentru conductele instalaţiilor sanitare, de încălzire, de gaze și pentru sprinklere

Cuprul este probabil cel mai folosit material pentru instalațiile sanitare în Europa.

Principalele avantaje ale conductelor de cupru:

De încredere și testat în timp: Cuprul transportă apa potabilă de mii de ani: prima instalaţie cunoscută se află într-un templu egiptean antic şi are aproape 5.000 de ani.

Rezistență ridicată: Rezistă la temperaturi şi presiuni extreme -ridicate și scăzute- și poate fi expus la razele UV, la temperatura și oxigenul din mediul exterior.

Versatil: Ţeava de cupru este folosită în mai multe instalaţii: de apă potabilă, de încălzire (tradițională și radiantă), de gaze, de gaze medicale, la sisteme de energie solară, sprinklere şi sisteme de aer condiționat. Ea îndeplinește cerințele de siguranță pe o scară neegalat de mare de temperaturi și presiuni.

Economie de energie: Datorită conductivității termice excelente, cuprul este cel mai bun material pentru realizarea schimbului de căldură (sau pentru regimuri de răcire). Din această cauză cele mai eficiente circuite de încălzire radiantă sunt din ţevi de cupru.

Igienic: Cuprul este un material excelent pentru ţevile instalațiilor, deoarece combate formarea unor colonii de microbi și bacterii, ca Legionella.

Reciclabil: La demolări şi renovări, ţeava de cupru poate fi reciclată 100% fără pierderea performanțelor, astfel nu creşte volumul deșeurilor și resursele miniere nu sunt exploatate în continuare.

Sănătos: Ţeava se fabrică 99,90% din cupru, iar compoziția nu se va schimba în timp; în interiorul acesteia nu se află aditivi, compuși organici volatili sau pigmenți. Dincolo de acest fapt, este materialul recomandat de standarde pentru transportul gazelor medicale – cum ar fi oxigeul pur – în spitale.

Frumos: Ţeava de cupru poate fi montată pe pereţi și datorită aspectului său atractiv, poate deveni un element estetic la radiatoarele de perete.

Versatil: Ţevile şi fitingurile de cupru respectă standardele internaționale. Acestea sunt disponibile în toate piețele europene și componentele unui sistem de conducte sunt interschimbabile, oricare ar fi producătorul.

Apa potabilă

Cuprul are o caracteristică unică printre materialele utilizate pentru transportarea apei potabile: proprietățile sale igienice pot combate şi inhiba proliferarea bacteriilor care vin în contact cu suprafața interioară, cum ar fi Legionella pneumophila. Din această cauză apa potabilă este mai sănătoasă. Mai multe cercetări au dovedit acest beneficiu al cuprului, iar unele spitale au decis să instaleze ţevi de cupru pentru conductele de apă ca să protejeze sănătatea pacienţilor lor. În plus, ţeava de cupru poate elibera numai ioni de cupru în apă, ele fiind necesare pentru metabolismul organismului nostru: apa pe care o bem și o folosim nu va conține aditivi, pigmenți, compuși organici volatili sau alți compuși sintetici.

Încălzire

Cuprul este materialul de alegere pentru instalații de încălzire, mulțumită fiabilităţii și siguranței. Se topește la 1083°C: prin urmare, apa fierbinte sau aburul nu înmoaie și nu modifică forma ţevii; temperatura înaltă nu reduce durata de viață a ţevii, și în consecință, durata de viață a instalației. În plus, cuprul are o conductivitate termică excelentă și din acest motiv, este materialul cel mai eficient pentru sistemele care trebuie să efectueze schimb de căldură. De exemplu la sistemele de încălzire prin pardoseală sau radiantă: sistemele realizate din cupru au trasee de conducte mai scurte, în comparație cu sistemele din material plastic, ceea ce înseamnă pierdere de presiune mai redusă și consum mai redus de energie pentru pompele de recirculație.

Transportarea gazului

Ţeava de cupru pentru gaze poate fi amplasată aproape oriunde: în interior sau în exterior, în structuri monolit sau în structuri dedicate, deoarece este în măsură să îndeplinească cerințele de siguranță la acest tip de instalaţie. Metalul roșu nu este permeabil la gaze și aer, astfel încât nicio scurgere sau contaminare din exterior nu este posibilă; oxigenul, razele UV şi temperatura nu reduc performanţele sale mecanice. Peste tot în Europa, ţeava de cupru este permisă de standarde; designeri şi instalatori contează pe ea, știind că aceasta nu arde sau nu propagă foc (clasa A1 de reacţie la foc) și asigură îmbinări etanșe la gaze.

ABC-ul ţevilor de cupru

Poarta de acces la informaţii despre industria europeană al instalaţiilor sanitare, de încălzire şi de gaze din cupru.