Fabricare de monede

Fabricare de monede

Cuprul are un rol cheie în istoria monedelor.

Primele monede ale Greciei antice au fost produse din cupru și aur: alegerea acestor metale nobile s-a datorat rezistenței la coroziune și faptului că puteau fi găsite în starea lor naturală.

În prezent, cuprul şi aliajele sale continuă să fie alegerea ideală pentru fabricarea de monede. Monedele euro au la bază acest metal roşu.

Cuprul şi aliajele sale sunt ușor de format în monede, datorită lucrabilităţii și rezistenței extraordinare la impact şi uzură: aceste caracteristici sunt indispensabile pentru aceste obiecte supuse la manipulare continuă.

Rezistența lor la coroziune este bine-cunoscută, acesta fiind motivul pentru care multe obiecte vechi (mai ales monedele) au rămas aproape neschimbate până în prezent, chiar dacă au fost expuse la condiţii atmosferice sau scufundate în apa mării.

Aliajele de cupru, dincolo de faptul că sunt complet reciclabile, pot avea culori diferite, în funcție de conținutul procentual de alte metale. De exemplu, monedele galben-aurii de 10, 20 și 50 eurocenți sunt 89% din cupru.

O altă proprietate luată în considerare la alegerea cuprului este efectul benefic asupra sănătăţii. Trecând din mână în mână, monedele pot răspândi germeni care cauzează boli. Cuprul și aliajele sale sunt antimicrobiene, ceea ce înseamnă că se pot lupta cu proliferarea germenilor pe suprafaţa lor. Din acest motiv și monedele de 1, 2 și 5 eurocenți realizate din oțel, au fost prevăzute cu un strat de cupru.

În final, monedele euro trebuie să aibă caracteristici electrice și magnetice precise, în scopul de a fi recunoscute de către distribuitoarele automate. Alierea cu nichel poate modula permeabilitatea magnetică a aliajelor, iar conductivitatea electrică a monedelor de 10, 20 și 50 eurocenţi este o șeptime al cuprului pur.

Monedă & Conţinut

10, 20 şi 50 eurocenţi  -> CuAl5Zn5Sn1
1 şi 2 euro -> CuNi25
1 şi 2 euro -> CuZn20Ni5

Întrebări frecvente

Ce este Nordic Gold?

Un aliaj din 89% cupru, 5% aluminiu, 5% zinc și 1% staniu. Pentru monedele de 10, 20 și 50 eurocenți s-a utilizat acest aliaj.

De ce se utilizează cupru şi aliaje de cupru la fabricarea monedelor?

Din atichitate cuprul a fost folosit la fabricarea monedelor, romanii utilizau pe scară largă cuprul în acest domeniu. Motivele utilizării cuprului se datorează rezistenței excelente la coroziune, ușurinței de ștanțare, conductivităţii electrice bune (adecvat pentru automate), proprietăţii antimicrobiene şi uşurinţei de reciclare.

Sunt mondele de 1, 2 şi 5 eurocenţi din cupru pur?

Nu, sunt din oţel acoperit cu un strat subţire de cupru.