“CĂMINUL NOSTRU ȘI CUPRUL – Design și sustenabilitate” Câștigătorii celei de-a 7-a ediții a concursului internațional de design

Concursul “Căminul nostru și cuprul”, care marchează cea de-a 7-a ediție și este promovat de Istituto Europeo del Rame, celebrează designerii talentați din întreaga lume.

Participanții, -designeri sau arhitecți sub 40 de ani și studenți, care frecventează facultăți de design sau arhitectură-, au propus proiecte în care eleganța și ductilitatea cuprului sunt exprimate în diferite tipuri de accesorii de mobilier, combinând îndrăzneț utilizări și forme neobișnuite cu cele tradiționale.

Varietatea proiectelor înscrise, adesea inovatoare și caracterizate de o versatilitate largă, precum și eterogenitatea domeniilor de aplicație, au rezultat o competiție destul de stimulatoare.

Unii concurenți au exploatat cuprul și proprietățile fizice ale aliajelor sale, cum ar fi conductivitatea termică prin proiectarea lămpilor, lamelelor de răcire, a termofoarelor sau a radiatoarelor; alții s-au concentrat asupra caracteristicilor estetice ale materialului, propunând tacâmuri, vase și accesorii.

În cele din urmă, o atenție deosebită a fost acordată eco-sustenabilității, cu proiecte care variază de la o grădină mică de zarzavaturi la containere pentru hrană și soluții pentru sănătatea personală.

Cele 250 de lucrări provin din întreaga Europă și din țări neeuropene precum Coreea, China și Chile; fiind evaluate de un juriu compus din profesioniștii domeniului: arhitectul Massimo Curzi, designerul Matteo Ragni, și arhitectul și criticul de design Marco Romanelli.

Proiectele câștigătoare sau care au primit mențiune, s-au remarcat prin soluțiile propuse, care pot reînnoi și diversifica utilizarea cuprului; pe de o parte, profitând pe deplin de proprietățile chimice, fizice și mecanice extraordinare ale materialului și -pe de altă parte- combinând aceste proprietăți într-o abordare contemporană de design, care vizează îmbunătățirea condițiilor sociale, bazându-se pe eco-sustenabilitate, combinând economia de energie cu impactul minim asupra mediului -al materialelor, în conformitate cu valorile culturale și de mediu pe care acest concurs le-a declarat încă de la prima ediție.

CATEGORIA PROFESIONIȘTI – DESIGNERI ȘI ARHITECȚI:

Premiul I:

Designer: Cornelius Comanns (Germania)
Proiectul: “Kink”

Motivație: Prin simpla îndoire a unei țevi, designerul obține un rezultat extrem de expresiv la nivel formal, acordând totodată atenție și funcționalității. Îndoitura, considerată de regulă un defect, aici primește o conotație pozitivă, conform lecțiilor lui Angelo Mangiarotti și Lorenzo Damiani și, în imprevizibilitatea sa, asigură o varietate (controlată) a diferitelor forme ele obiectului.

Premiul II:

Designer: Luca Ladiana (Italia)
Proiectul: “Imbuto”

Motivație: Cu focus pe realitatea contemporană, proiectul “Imbuto” propune un set de soluții pentru ghivece de flori: un soliflor (când pâlnia este cuprinsă în interiorul sticlei borosilicate) sau o vază mare. Tava de cupru din partea de jos, pe lângă faptul că este un element estetic, protejează suprafețele de suport.

Mențiuni:

Designer: Paulina Krystyna Sobczyk (Polonia)
Proiectul: “Balance”

Motivație: Lămpile de podea “Balance” drăguțe și convingătoare, prezintă tendința contemporană a obiectelor de iluminat, care devin din ce în ce mai mult sculpturi.

Designerii: Carolina Martinelli și Vittorio Venezia (Italia)
Proiectul: “Fili scoperti”

Motivație: Lampa suspendată “Fili Scoperti”, își propune și prin denumire să transforme elementul cel mai prozaic al corpurilor de iluminat, cablul, într-un element poetic. Acesta fiind valabil în special pentru sârma prețioasă de cupru, de obicei învelită, care aici este prezentată dezvelită, datorită tensiunii joase.

Designer: Andrea Brugnera (Italia)
Proiectul: “Jijji”

Motivație: Jijji creează o formă pentru un obiect utilizat în mod obișnuit în timpul serilor de vară: dispozitivele anti-țânțari. Conectat la un vârf de titirez, acesta se transformă astfel într-un element jucăuș, fără a exclude funcționalitatea, deoarece mânerul gol acționează ca un coș de fum.

 

CATEGORIA STUDENȚI:

PREMIUL I:

Studentele: Claudia Ragnelli și Valeria De Angelis (Italia)
Proiectul: “CU Vietato non toccare”

Motivație: Prin referința culturală la arta lui Bruno Munari, autorii au proiectat o carte de obiecte, datorită căreia copiii pot înțelege și experimenta proprietățile cuprului, prin joacă. Cartea, utilizată și interpretată diferit de către fiecare copil, va deveni ea însăși o creație creativă.

Mențiuni:

Studenții: Charlotte Martine Stephanie Putois și Ludovic Grégory Lézandron (Franța)

Proiectul: “Anknaes”

Motivație: “Anknaes” constă din trei tăvi caracterizate printr-o formă organică plăcută care, atunci când nu sunt utilizate pot fi, cu un gest absolut neobișnuit, suprapuse pentru a crea un obiect sculptural.

Copper and the home 2018 competition- Anknaes, by Putois & Lèzandron

Studenții: Magdalena Zawiazalec și Bartosz Brylewski (Polonia)
Proiectul: “Cuțitul de cupru”

Motivație: Aflat la limita dintre un obiect util și un ornament corporal, “Cuțitul de cupru” se propune ca o tipologie nouă și inovatoare.