Bibliotecă resurse

clear search

A fost testat cuprul în mediu clinic?

Da, suprafeţele antimicrobiene de cupru s-au dovedit a fi cu 90% mai puţin contaminate comparativ cu suprafeţele convenţionale studiate în spitale din întreaga lume. Alte studii clinice sunt efectuate în China, Franţa, Germania, Grecia, Japonia, spania, Africa de Sud, Chile, şi SUA.

Mai mult, într-un studiu efectuat la mai multe centre din SUA, finanţat de Departamentul de Apărare, s-a dovedit că suprafețele din cupru antimicrobian reduc riscul de a dobândi o infecţie nozocomială cu 58%.

Care agenţi patogeni poate ditruge cuprul?

Literatura de specialitate citează eficacitatea cuprului în ditrugerea sau inactivarea a mai multor tipuri de bacterii dăunătoare, ciuperci şi virusuri, incluzând:

  • Adenovirusul
  • Aspergillus niger
  • Clostridium difficile
  • E. coli O157:H7
  • Virusul gripal de tip A (H1N1)
  • Legionella pneumophila
  • Listeria monocytogenes
  • Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA, inclusiv E-MRSA)
  • Virusul polio
  • Salmonella enteritidis

Enterococcus rezistent la vancomicina – VRE

Cuprul…

Cuprul este materialul determinant al civilizaţiei umane. Este esenţial vieţii moderne, transportă energie electrică şi apă curată în căminele noastre şi contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea sustenabilă. Mai mult decât atât, pentru viaţa umană este indispensabil.

Descarcă document

Ce se înţelege prin “atimicrobian”?

“Antimicrobian” este capacitatea unei substanțe de a ditruge sau inactiva microbi, cum ar fi bacteriile, ciupercile (inclusiv mucegaiurile) și virusurile.

Omul a exploatat proprietățile inerente antimicrobiene ale cuprului încă de la începuturile civilizației. S-a demonstrat clar -prin numeroase studii științifice realizate pe parcursul mai multor decenii- eficacitatea antimicrobiană rapidă şi de spectru larg al cuprului împotriva unora dintre speciile cele mai toxice de bacterii, ciuperci şi virusuri.

Doar cuprul pur are fect antimicrobian?

Nu, ci şi aliajele cuprului. Testele au fost efectuate pe cupru pur, alamă, bronz, cupru-nichel şi cupru-nichel-zinc (cele din urmă fiind denumite şi argint-nichel datorită culorii lucioase albe, chiar dacă nu conţin argint). Aliajele cu conţinut de cupru mai mare elimină mai repede microorganismele, dar ca o regulă generală, aliajele cu o concentraţie mai mare de 60% cupru au o eficacitate bună. Denumirea de „Cupru antimicrobian” este o denumire comună pentru aceste aliaje. La alegerea unui aliaj de cupru pentru un produs, este importantă echilibrarea diferitelor cerinţe, ca proprietăţile mecanice, procesul de fabricaţie şi culoarea. Aliajele cuprului oferă o paletă de culori atractive de la galben (alama) la maro închis(bronz).

Doar cuprul pur are fect antimicrobian? Sunt suprafeţele antimicrobiene de cupru învelite?

Nu, proprietatea antimicrobiană a cuprului este o proprietate intrinsecă a metalului. Pentru a menţine eficacitatea antimicrobiană uleiurile, ceara, materialele care dau luciu, vopselele sau alte materiale de învelire NU trebuie aplicate.

Reducerea riscului de infecţii în spitale

Importanţa cuprului antimicrobian ca material al suprafeţelor des atinse Traducerea în limba română a publicaţiei nr. 196 al CDA UK 2012. În zilele noastre există deja studii de laborator şi studii clinice aprofundate, care dovedesc avantajele înlocuirii cu cupru antimicrobian al echipamentelor şi accesoriilor atinse des din instituţiile de sănătate, ele diminuând încărcarea biologică şi prin urmare, reducând riscul de transmitere a infecţiilor.

Descarcă document

Întrebări frecvente despre cuprul antimicrobian

Ediţia în limba română a publicaţiei nr. 201 al CDA UK 2012. Omul a exploatat proprietăţile naturale antimicrobiene ale cuprului de la începuturile civilizaţiei. A fost demonstrat foarte clar prin numeroase studii ştiinţifice desfăşurate de-a lungul mai multor decenii, că cuprul elimină cele mai multe specii de bacterii, ciuperci şi virusuri

Descarcă document