Apă potabilă curată şi sănătoasă

Apă potabilă curată şi sănătoasă

Apa este componentul chimic principal al corpului uman și reprezintă circa 60 la sută din greutatea corporală, în timp ce fiecare sistem al corpului nostru depinde de apă. De exemplu, apa spală toxinele din organele vitale, transportă substanțele nutritive la celulele noastre și asigură un mediu umed pentru țesuturile din urechi, nas și gât.

Apa potabilă provine dintr-o varietate de surse, inclusiv din reţelele publice de apă, puțuri private, sau apă îmbuteliată. Gustul apei potabile variază de la un loc la altul, în funcție de mineralele care sunt dizolvate în apă, deorece provine din subteran. În mod ideal, apa potabilă ar trebui să aibă un gust plăcut și să fie curată, rece, incoloră și inodoră.

Calitatea apei potabile este un factor determinant asupra sănătăţii, subliniază OMS (WHO). Apa potabilă de înaltă calitate, curată şi într-o cantitate sufucientă este esențială pentru viața noastră zilnică, pentru băut și pentru prepararea alimentelor. O folosim şi pentru multe alte scopuri, ca spălatul, curățatul, igiena personală sau udarea plantelor noastre.

Uniunea Europeană are o istorie de peste 30 de ani cu privire la politica apei potabile

Politica UE asigură ca apa destinată consumului uman să fie consumată în condiții de siguranță pe durata întregii vieți, iar acest lucru reprezintă un nivel ridicat de protecție a sănătății.

Directiva europeană privind apa potabilă 98/83/CE a intrat în vigoare în 1998, pentru a stabili standardele pentru calitatea apei potabile la punctul de utilizare (de exemplu, robinetul de la sistemele de distribuție a apei menajere). Prezenta directivă armonizează calitatea apei potabile în întreaga Uniune Europeană, cu o perioadă de tranziție de 15 ani, pe durata căreia valorile limită ale metalelor, cum ar fi ale aliajelor de cupru, urmează să fie puse în aplicare prin legislațiile naționale.

Pentru a asigura siguranţa igienică a apei potabile, patru state membre ale UE (Franța, Germania, Olanda și Marea Britanie) – cunoscute sub numele de 4MS – au formulat aranjamente în 2011 pentru a lucra împreună la acest aspect important al cadrului de reglementare.

15 ani de cercetare

În prezent, aproximativ douăzeci de aliaje de cupru sunt utilizate la transportarea în siguranţă a apei potabile curate către casele noastre și pentru întreprinderi. Industria cuprului a testat continuu diferitele aliaje pentru compatibilitatea lor cu noile cerințe ale UE și a adaptat compoziția chimică al aliajelor existente.

Aliaje noi sunt în prezent testate și înaintate spre aprobare și prezentate de către 4MS, ei şi-au luat angajamentul de a publica documentele, după ce vor fi pe deplin de acord.