Sănătate

Sănătate

Cupru pentru sănătate şi nutriţie

Ca element natural, cuprul este prezent peste tot în jurul nostru. Viața a evoluat în această prezență naturală și oamenii şi-au dezvoltat mecanisme pentru gestionarea nivelului de consum. Cuprul este necesar pentru o dietă echilibrată și este important conform declarațiilor  medicilor și nutriționiștilor.

Cupru poate fi procurat dintr-o varietate de resurse. Ca element natural, este prezent în multe dintre alimentele pe care le consumăm și în apa pe care o bem. Sistemele noastre digestive asimilează cantitatea necesară de cupru, printr-un sistem de absorbţie numit homeostază. Excesul de cupru este excretat.

Rolul cuprului în creştere şi dezvoltare

Cuprul este esențial pentru creșterea copiilor, rezistenţa oaselor, maturarea celulelor sanguine roșii și albe, transportul fierului, metabolismul glucozei şi colesterolului, contracția musculară a inimii și dezvoltarea creierului. Cuprul este deosebit de important pentru femeile gravide, pentru dezvoltarea fătului şi nou-născuţilor. Doza zilnică recomandată este de 1,2 mg pentru adulți și 0,5-1 mg pentru copii.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, există un risc mai mare al deficitului de cupru decât cel al intoxicaţiei cu cupru, chiar și în zonele mai dezvoltate cum ar fi SUA și Europa de Vest. Deficitul de cupru poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi anemia, probleme de inimă şi de circulaţie sanguină, anomalii osoase și complicații în funcționarea sistemului nervos și imunitar, al plămânilor, al tiroidei, pancreasului și rinichilor.

Cuprul antimicrobian o armă împotriva bacteriilor dăunătoare

Aproximativ patru milioane de persoane din UE dobândesc o infecţie nozocomială (asociată asistenţei medicale) în fiecare an, din care aproximativ 40000 decedează. Teste extinse efectuate în laboratoare și în mediul clinic au arătat că cuprul antimicrobian reduce continuu numărul bacteriilor și distruge microbii patogeni care cauzează aceste infecţii. Date recente ale studiilor clinice arată, că suprafețele tactile cheie, realizate din cupru antimicrobian, pot reduce riscul dobândirii unei infecţii nozocomiale cu 58%.

1 mg de cupru pe zi ţine doctorul departe!

Conform recomandării Organizației Mondiale a Sănătății, adulții au nevoie de 1,2 mg de cupru în dieta zilnică. Din fericire, putem asimila cupru din multe alimente diferite. Ciocolata neagră, verdeţurile, legumele, lintele, nucile, organele (ficat, rinichi) și crustaceele, toate conțin cupru și oferă beneficii medicale esenţiale.