Reciclare

Reciclare

Cererea de cupru din Europa este asigurată din reciclare

Potrivit raportului publicat de Grupul Internaţional de Studiere al Cuprului (International Copper Study Group – ICSG) 41,5% din cuprul utilizat în Europa provine din reciclare. Acest lucru dezvăluie că cerinţa pentru cupru este asigurată din reciclare, într-un procent progresiv. Creşterea resurselor ajută la satisfacerea cererii tot mai mari pentru acest metal (cu 250% mai mult ca în anii 1960), în acelaşi timp reducând impactul producţiei asupra mediului şi asigurând disponibilitatea pentru generaţiile viitoare. Un computer conţine 1,5 kg cupru, un cămin tipic aproximativ 100 kg şi o turbină eoliană 5 tone. Având în vedere că cuprul poate fi reciclat şi refolosit până la infinit, fără pierderea performanţelor, trebuie să ne asigurăm, că produsele noastre şi deşeurile de cupru sunt prelucrate în mod corect atunci când ajung la sfârşitul vieţii lor utile. La urma urmei, cuprul din smartphone-ul cuiva ar putea face parte din conducta de apă din casa altcuiva!

Reciclarea a devenit o parte importantă al lanțului de aprovizionare, menținând resursele pe plan local, creând locuri de muncă locale, economisind depozitarea de deșeuri și stimulând reciclarea altor materiale.

În 2011 o cantitate de 2,1 milioane de tone de cupru a fost refolosită – o creștere de 12% într-un an, provenită din produse ajunse la sfârșitul ciclului de viață și din deșeurile de fabricație reciclate direct (topire directă). Procentajul crescător al reciclării cuprului se datorează creșterii cerinței industriale al metalului pe plan mondial.

Cuprul este omniprezent în echipamentele de care depinde  viața modernă din ce în ce mai mult și anume în produsele high-tech, în instalații electrice, motoare, sisteme solare și clădiri inteligente. Aflaţi mai multe în secțiunea Aplicații.

De la mijlocul anilor 1960, cererea mondială pentru cupru rafinat a crescut cu peste 250% (de la 5 milioane la 18 milioane tone). Producţia rezultată din minerit rămâne vitală, în scopul satisfacerii acestei cereri în creştere. Asigurarea cantităţii necesare de cupru, pentru a răspunde nevoilor viitoare ale societăţii, va însemna recuperare şi reciclare pe scară largă, precum şi investiţii substanţiale în industria minieră.

Copper Recycling

Reciclarea economisește energie și reduce emisiile de CO2

Reciclarea cuprului este un mod foarte eficient de a reintroduce un material valoros în economie. Necesită cu până la 85% mai puțină energie decât producția primară. Pe plan mondial se economisesc 100 milioane de MWh de energie electrică și emisiile de CO2 se reduc cu 40 milioane de tone anual.

Un studiu cuprinzător al stocurilor, fluxului și ratei de reciclare al cuprului a fost efectuat de Institutul Fraunhofer din Germania. Acest studiu complex, de trei ani, a dus la o mai bună înţelegere a modului în care cuprul este utilizat reutilizat și de către societate.