A apărut ediția 40/2016 al revistei Copper Architecture Forum

ONEXIUNI ALE CUPRULUI

Revista Copper Architecture Forum dorește să atragă atenția asupra celor mai reușite proiecte contemporane de arhitectură din Europa. În acest context se  îndreaptă privirea și asupra conectării unor proiecte care au în comun contexte, tipologii, proporții sau programe similare, pentru a explora modul în care diferiți arhitecți utilizează cuprul, ca să răspundă la temele de proiectare mai exigente.

Primele două proiecte abordează provocările legate de integrarea cu succes a intervențiilor moderne în medii istorice, aflate în centrul unor orașe. Clădirea denumită ”Luna”, din Mechelen, Belgia (paginile 4 – 7), preia tema turnului istoric decorat din piatră, aflat în vecinătate, care este reinventat prin suprafețe din aliaj de cupru auriu pliate delicat. La fel de contemporane sunt extinderile palatului clasic, restaurat în Kortrijk, tot în Belgia, ele fiind placate cu alamă (paginile 8 – 9).

O altă intervenție pe o clădire istorică, în Areosa, Portugalia (paginile 10 – 13), utilizează o mantie de cupru, pentru a transforma o ruină de piatră într-o vilă modernă. Expresia arhitecturală a tipologiei oferă o comparație interesantă cu o vilă de dimensiune similară, construită pe o stâncă, cu vedere la estuarul din apropierea orașului Turku, Finlanda (paginile 14 – 15).

În continuare examinăm două clădiri școlare, amândouă răspunzând viguros la contextele lor urbane. O grădiniță placată cu alamă din Paris (paginile 16 – 19), se afirmă lângă clădirile cu mai multe etaje, care o înconjoară și oferă un nou punct de reper, pentru locuitorii din zonă. În mod similar, o fațadă dramatică, din aliaj de cupru auriu, îndreptată spre stradă, unește mai multe clădiri disparate, care constituie o școală în sudul Londrei (paginile 20 – 23).

Prezentăm mai departe niște clădiri universitare, un cămin studențesc din Lund, Suedia (paginile 24 – 27), care se evidențiează în zona verde, în care este amplasată, subliniindu-și verticalitatea, prin diferite nuanțe de cupru pre-oxidat. O abordare foarte diferită poate fi văzută la o nouă clădire, care include o școală de artă și locuințe, chiar în inima orașului Calais, Franța (paginile 28 – 31), imobilul fiind caracterizat de un trio de ecrane din aliaj de cupru, care domină fațada îndreptată spre stradă.

Cuprul joacă un rol decisiv și în imaginea stradală din centrul orașului Lahti, Finlanda (paginile 32 – 37). O stație de schimb de transporturi, aflată în afara principalei stații de cale ferată, reprezintă o declarație dramatică al utilizării cuprului, iar funcțional leagă stațiile de autobuz, accesul la scări și alte elemente învecinate, unind și ridicând calitatea ambianței orășenești. Continuăm prezentarea proiectelor cu o clădire simplă, modernă, aflată într-o zonă istorică din Hamburg (paginile 38 – 39), definită de colțurile sale netede, executate elegant din plăci din aliaj de cupru.

Dorim să dezvoltăm această revistă și site-ul copperconcept.org în așa fel, să satisfacă cerințele cititorilor săi. Vă rugăm să ne trimiteți comentariile și părerile Dvs. prin completarea chestionarului, sau trimiteți un email reprezentantului local al grupului editorial.

Abonați-Vă la exemplarul Dvs. gratuit: Mă abonez la CAF

Descarcărcați iBook pentru iPad sau citiți online: CAF 40/2016 online